skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Store konsekvenser ved lovendring

Hvis loven blir endret slik at ulovlig fanget fisk skal beholdes av politiet og ikke av rederiet, vil det få store praktiske følger for norske fiskefartøy. Det sier statsadvokat Lars Fause.

Publisert 26.11.2005 08:33. Oppdatert 27.11.2005 18:53.
Av Arnt Ryvold og Charlotte Haarvik Sanden

I dag bringes ikke norske fartøyer til havn, men i det tilfellet, må 130 norske fiskefartøy taues inn hvert år, sier Fause. Politimester Truls Fyhn mener det trengs en lovendring, slik at ikke tyvfiskere får tyvegodset tilbake.

- Hvis man skulle komme til at man må inndra fisken på utenlandske fartøy, må man selvsagt gjøre det samme med norske fisker. Så må selvfølgelig også alle norske fartøy komme til land og levere fisken straks man blir anmeldt for et forhold. Politiet hadde måttet tatt beslag om det her og fått solgt det, forteller Fause.

De siste fem år er 150 båter anmeldt for ulovlig fiske hvert år. Bare 10 % av disse er utenlandske, mens 9 av 10 er norske. En lovendring etter politimester Fyhns lov, om at tyvgods ikke skal leveres tilbake til tyven, vil føre til at 130 norske båter må bringes til land årlig, for å losse ulovlig fanget fisk, noe de slipper i dag. De må isteden betale verdien av fisken til den norske stat. Men hva slags praktiske følger vil Fyhns tyvfisklov får for politiet?

- Når vi vet hvilke problemer politiet forøvrig sliter med når det gjelder å avdekke og oppklare annen kriminalitet for eksempel voldskriminalitet, familiekriminalitet sedelighetskriminalitet, så er det helt åpenbart at politiet har andre ting å gjøre enn å beslaglegge fisk og opptre som fiskehandlere. Det er ikke det politiet skal drive med. Vi inndrar penger og pengeverdier og det er det hele, og sånn bør det fortsatt være.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no