skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Vil ha kvote etter forlis

Sønnen til eieren av fiskebåten "Frits Erik" som forliste utenfor Senja, krever nå tilbake kvoten som ble borte. "Frits Erik" tippet rundt og forliste i januar 1976, og hele mannskapet på sju omkom. Kravet kommer etter Utvik Senior-saken.

Publisert 17.11.2005 06:55. Oppdatert 17.11.2005 08:42.
Av Arnt Ryvold

- Det viser seg at de som er etterkommere av "Utvik Senior" har fått lov til å videreføre farsarven sin, og det har jeg veldig lyst til å gjøre, jeg også.

Og jeg synes det må være likt for alle. Det må ikke være forskjell på folk som har gått gjennom en sånn ting, sier etterkommer Frits Erik Dagfinnsønn Hallangen til NRK Troms og Finnmark. Det var hans navn båten bar.

Drama fra 30 år tilbake

Om knappe to måneder er det nøyaktig 30 år sida fiskebåten "Frits Erik" tippa rundt og forliste på veg inn fra feltet en januardag i 1976.
Skipperen og hele mannskapet, ialt 7 fiskere, omkom.

Omtrent som "Utvik Senior"

Dette skjedde knapt 2 år før "Utvik Senior" forliste etter å ha blitt pårent av et fremmed fartøy. Den samme granskings-kommisjon som først konkluderte feilaktig med at "Utvik Senior" feilnavigerte, mente at "Frits Erik" kantra fordi båten hadde redusert sjødyktighet. Sønn til skipperen mener det var feil, fordi en tydelig skramme i skroget tyder på at "Frits Erik" kan ha fått samme skjebne som "Utvik Senior" - at den ble pårent. Det er imidlertid ikke grunnlaget for kvotekravet.

- Men hvorfor har du ikke krevd kvota før nå, 30 år etter?

- Nei, man har vel tenkt på det i mange sammenhenger.

- Men i den tida var det ikke øremerka kvoter på båtene, så man tenkte vel ikke sånn.

Vil videreføre farsarven

Men vi ser jo nå at Utvik Senior har fått tilbake kvota fra samme tidsrom. Og da ønsker jeg også å få videreført farsarven. Derfor gjør jeg det nå. Jeg mener det må være samme rett for alle.

- Du har vært i kontakt med Fiskeridepartementet etter at du fremma kravet. Hva slags reaksjon har du møtt der?

- De kvitterte bare først med at de har mottat brevet og skal vurdere det. Så har jeg snakka med dem på telefon etterpå, og de har bedt om litt mer tid på grunn av mange oppgaver for dem i ei ny regjering. Men jeg lever i håpet, for å si det slik, sier Frits Erik Dagfinnsønn Hallangen.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no