skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Rømt oppdrettslaks - en katastrofe for villaksen

Rømt oppdrettslaks kan bety katastrofe for den norske vill-laksen. Det mener Direktoratet for Naturforvaltning, som ikke får støtte av fiskeriministeren.

Publisert 15.11.2005 06:24. Oppdatert 15.11.2005 08:16.
Av Arne Store og Marit Eilertsen

Den rømte oppdrettslaksen vil ødelegge genetikken i villaksbestander, og erstatte dem med en mer ensarta form for laks. Det vil være en genetisk utarma fisk som vil ha langt dårligere overlevelse enn villaks, skriver Direktoratet for Naturforvaltning.

Tusener rømmer

Hittil i år har over 700 000 laks rømt fra oppdrettsanlegg. En halv million fisk fra et anlegg i Møre og Romsdal. Nå kommer nye sikkerhetsforskrifter som skal hindre at teknisk svikt fører til at fisk stikker av. Det er også satt fram krav om at laksen bør individmerkes, slik at man kan finne tilbake til eieren av anlegget der laksen er rømt fra. Det har ikke fiskeriminister Helga Pedersen vurdert, sier hun.

Overvåkes

Direktoratet for Naturforvaltning mener det må settes i verk tiltak raskt. En strengere overvåking av oppdrettsanlegg må til, og det vil også være viktig og nødvendig med oppdrettsfrie områder, skriver direktoratet. Så mange som hver fjerde laks som svømmer i norske fjorder er oppdrettslaks, og det kan altså få konsekvensen på lang sikt.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no