skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Vil ekspropriere Mauken-Blåtind

Forsvarsbygg vil ikke lenger forhandle fram en løsning med reineierne i skytefeltet Mauken-Blåtind. De ber nå Forsvarsdepartementet ekspropriere bruksretten til området fra de sju driftsenhetene.

Publisert 23.09.2005 16:27. Oppdatert 23.09.2005 16:41.
Av Morten Ruud og Laila Lanes

De syv reindriftsenhetene i det omstridte skytefeltet gir seg ikke. De vil ha saken behandlet på nytt i Stortinget.

Deres advokat Geir Haugen sier de vil ta saken opp på nytt og de vil også forsøke et Dokument 8-forslag i Stortinget for å få saken opp på nytt.

Lang strid

Landets øverste organ, Stortinget, vedtok i 1997 at de to skytefeltene Mauken og Blåtind i Indre Troms skulle slås sammen. Utvidelsen er på totalt 45 tusen dekar og omfatter verdifullt vinterbeiteland for de syv familene.

Striden mellom Forsvaret og reindrifta har pågått i åtte år. Forsvaret ønsker å kjøpe reindrifta ut, noe reindrifta krevde 60 millioner kroner for i sommer. I august kom statens tilbud, med 11 millioner i kompensasjon. Dette avviste reineierne og foreslo i stedet ytterligere forhandlinger.

Motparten lei

Men nå er forhandlingsmotparten Forsvarsbygg lei og ber forsvarsdepartmentet ekspropriere bruksretten til området.

Saksbehandler Hans Petter Dahlsett i Forsvarsbygg sier staten har strukket seg så langt som mulig. Det er lagt inn en rekke tilbud, både penger og opsjoner på utviklingsprosjekter for å styrke reindrifta i område, sier han.

- Katastrofale følger

For reindrifta er ikke dette godt nok. - Blir utvidelsen gjennomført får det katastrofale følger for reindrifta, sier advokat Geir Haugen. - Det vil ikke være mulig å overleve mer enn 3-4 år med den erstatningen som reindrifta er tilbudt, sier han.

Dermed blir det opp til politikerne å avgjøre om de vil gå inn i saken en gang til. For selv om reindrifta er den svake parten i denne konflikten, så har de en særskilt beskyttelse gjennom den internasjonale folkeretten.

Avventer ny regjering

Med dette som våpen, ser advokat Haugen lyst på mulighetene, selv om staten setter i gang ekspropriasjon av bruksretten.

- Vi avventer nå at en ny regjering, et nytt storting og et nytt sameting er på plass, og vil da ta initativ til å ta saken fram igjen for å få nye forhandlinger, sier Haugen.

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Forsvardepartementet sier de foreløpig ikke vil kommentere saken.

LENKER

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no