skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Mandela-appell til G8-lederne

Artisten Annie Lennox og FNs tidligere høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk,/ SCANPIX
Artisten Annie Lennox og FNs tidligere høykommissær for menneskerettigheter, Mary Robinson. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk,/ SCANPIX
Nelson Mandela vil henvende seg direkte til alle G8-lederne. Det sa Gro Harlem Brundtland i Tromsø søndag.

Publisert 12.06.2005 21:35. Oppdatert 12.06.2005 21:43.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Henvendelsen til G8-lederne vil skje før de møtes i Gleneagle i Skottland 6.-8. juli.

– Jeg vet at Mandela skal skrive et personlig brev til alle lederne for G8-landene før toppmøtet og framføre budskapet han kom med i Tromsø lørdag, sier Gro Harlem Brundtland til NTB.

Hun deltok søndag i et topptungt ekspertpanel som debatterte fattigdom og hiv og aids på tampen av den store 46664-Arctic-markeringen i Tromsø.

– Den store mobiliseringen vi har sett i Tromsø er akkurat det som trengs for å legge press på verdens ledere. Jeg har alltid hatt tro på at å mobilisere opinionen for retten til helse er veien å gå. Det er også viktig å lage verdensomspennende allianser for å bevege politikerne, sier Brundtland til NTB.

Viktige uker

Under konserten 20 timer tidligere tordnet den gamle frihetskjemperen mot lederne for verdens rikeste land.

– G8-lederne har en historisk mulighet til å åpne håpets dør og muligheten for en bedre framtid for oss alle. Historien og de kommende generasjoner vil dømme våre ledere ut fra de avgjørelsene de tar de kommende ukene. Vi ber dem om å redde livet til våre barn. La ethvert barn være et sunt barn, var appellen fra Nelson Mandela under konserten lørdag kveld.

Har mulighet

Diskusjonen i panelet kretset rundt Mandelas budskap og muligheten verdens ledere har til å ta grep og gjøre noe med fattigdomsproblemene, malaria, hiv og aids og andre sykdommer som kan forhindres.

– Det er fem år siden verdens ledere i milenniumserklæringen satte konkrete helsemål for verdens befolkning. 2005 er et avgjørende mål. Vi ligger allerede bak målsettingen fram mot 2015, og må gripe øyeblikket til å gjøre retorikken til handling, sa John Samuel som leder Nelson Mandela Foundation.

Snudde trenden

Brasils ekspresident Fernando Cardoso fortalte om hvordan han under sterkt folkelig press og massive og innovative kampanjer klarte å dempe de dystre aids-utsiktene for Brasil.

I dag er prognosene for hvor mange av de 600.000 hivsmittede som vil dø av aids halvert i forholdt til WHO-spådommer på slutten av 90-tallet.

– Aids er på ingen måte utryddet i Brasil. Men vi måtte ta en knallhard kamp med multinasjonale selskaper og USAs regjering for å snu trenden, sa Cardoso.

Holder ikke

Richard Klausner, som leder Bill Gates vaksinefond, understreket at «business as usual» rett og slett ikke er godt nok lengre.

Ifølge Klausner er det direkte uansvarlig ikke å bruke verdens intellektuelle kapasitet til å gå løs på fattigdomsrelaterte problemer.

– Det nytter når noen tar tak. De siste årene er 154 millioner barn vaksinert for sykdommer de tidligere ikke hadde råd til å kjøpe vaksine mot, sa Klausner.

Rett til helse

FNs tidligere menneskerettighetskommissær Mary Robinson la vekt på at retten til helse må bli en verdensomspennende menneskerettighet.

– Se på tallene i aidsepidemien. Tenåringsjenter er i ferd med å bli en utryddingstruet rase i Afrika sør for Sahara. Det er sjokkerende å vite at vi har midler og teknologi til å gjøre noe. Dette er umoralsk. Vi må alle bli sinte, sa Robinson.

Mirakler kan skje

46664-ambassadør Annie Lennox ber om at ånden fra helgas begivenheter i Tromsø må tas med i kampen mot folkemordet som nå skjer i en hittil ukjent skala.

– Forandring er mulig. Hvis alle byer i den vestlige hemisfære gjør som Tromsø der alle har vært engasjert i 46664-Arctic, kan mirakler skje. Vi lever i en verden der celebriteter og reality-TV dyrkes. Hvorfor ikke gjøre noe med den virkeligheten du finner når du tar deg inn i slumbyer og møter foreldreløse barn som har mistet sine foreldre og sin framtid til aids, var appellen fra Annie Lennox. (©NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no