skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Mandela-artistene:

Mandela-artistene var samlet til pressekonferanse lørdag i forkant av konserten. (Foto: 46664 Arctic)
Mandela-artistene var samlet til pressekonferanse lørdag i forkant av konserten. (Foto: 46664 Arctic)
– Vi vil ikke leve i en kynisk verden der barn dør av sykdommer som kan forhindres. Derfor har vi et barnslig håp om å gjøre noe med det.

Publisert 11.06.2005 18:09.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Det var budskapet fra engasjerte artister i forkant av 46664-Arctic-konserten i Tromsø lørdag. Samtlige artister som skulle spille, stilte opp på en fotoseanse sammen med hovedpersonen Nelson Mandela.

Eksempel

Benins musikalske verdensstjerne Angelique Kidjo framhever Mandela som et ikon for hele verden.

– Vi kan alle lære av Nelson Mandela. Han har vist verden at hat og hevn ikke er noen løsning. Barn dør i stort antall i Afrika og andre steder av sykdommer som kan forhindres. Det er mye kynisme i verden. Jeg vil ikke leve i en verden som lar barn ha det utrygt. Derfor er jeg her, sier Kidjo.

Eurythmics-vokalist Annie Lennox trakk fram Tromsø som et eksempel til etterfølgelse. Hun har tydelig latt seg sjarmere av småbyen i nord, og hun mener det er viktig å være i Tromsø for å gjøre sitt for å hindre «folkemordet» som skjer i Afrika og den tredje verden.

– Vi har alle et seriøst engasjement. De fleste av oss har vært i Sør-Afrika og sett med egne øyne de massive ødeleggelsene hiv og aids forårsaker. Det er helt uakseptabelt. Vi ønsker å være del av en bevegelse som kan endre på dette. Jeg elsker den lille byen Tromsø, der alle stiller opp. Dette er et eksempel for resten av verden, sier Lennox.

Ikke privatsak

Den afrikanske artisten Bongo Maffin avviser blankt at hiv og aids er et personlig og privat spørsmål. Det er, som Nelson Mandela ved en rekke anledninger har sagt, et spørsmål om menneskerettigheter.

– Det fødes hiv-positive barn i Afrika hver eneste dag. Det må gjøres mer enn å fremme kondombruk for å beskytte disse barna. Vi må få en global forståelse for hva som er i ferd med å skje, sier Maffin.

Stille tsunami

Artistene kom også med en sterk oppfordring til sommerens G8-møte i Storbritannia om å se verden som et hele.

- Hvis den globale oppvarmingen i Arktis fortsetter, vil vi oppleve atskillige tsunamier på den sørlige halvkule. Men med hiv og aids skjer en stille tsunami hver dag. Vi har alle et ansvar for å gjøre vårt ytterste for å stoppe det, oppfordret artistene. (©NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no