skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Røde tall for TFDS

Konsolidering om kjernevirksomheten og sterke grep i Fjord Line er resepten styreleder Ole Lund (t.v.) og nytilsatt toppsjef Henrik Andenæs foreskriver for å få bedret de dårlige resultatene i TFDS. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX)
Konsolidering om kjernevirksomheten og sterke grep i Fjord Line er resepten styreleder Ole Lund (t.v.) og nytilsatt toppsjef Henrik Andenæs foreskriver for å få bedret de dårlige resultatene i TFDS. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX)
Fullt fokus på kjernevirksomheten og på feilinvesteringen Fjord Line. Det er signalene fra TFDS-ledelsen som onsdag måtte legge fram elendige fjorårstall.

Publisert 16.02.2005 09:26. Oppdatert 16.02.2005 12:03.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av NTB og Torgeir Skeie

Et børsvarsel fra styreleder Ole Lund om at resultatene ville bli dårlige satte i gang prosessen som endte med administrerende direktør Tor Lægreids avgang mandag.

To dager senere var det den nytilsatte TFDS-topsjefen Henrik Andenæs som måtte presentere blodrøde tall i Tromsø; Fjorårsresultatet før skatt lyder på minus 93 millioner kroner.

Skuffende

Dette er 213 millioner kroner dårligere enn resultatet for 2003 der det var inkludert salgsgevinster for 196 millioner kroner. I fjorårsresultatet ligger en salgsgevinst på 14 millioner kroner. For fjerde kvartal i fjor ble resultatet på minus 160 millioner kroner, mot minus 132 millioner kroner i samme periode i 2003.

– Dette er skuffende og langt under de målene som ble satt da fjoråret startet, sier styreleder Ole Lund.

Både han og Andenæs peker på svakere inntjening på Hurtigruten og betydelig svikt i tapsinvesteringen Fjord Line som hovedårsakene til det dårlige resultatet.

Rendyrking

I løpet av fjoråret solgte det Tromsø-baserte rederiet siste rest av offshorevirksomhet til Solstad Offshore og Nord Cargo til Posten, men kjøpte seg opp i busselskapet Troms Innland Rutebil (TIRB).

– Det er gjennom en restrukturering og rendyrking av selskapets to kjerneområder – hurtigrute og samferdsel – vi har en mulighet til å komme opp av den dalen selskapet befinner seg i, sier styreleder Lund.

Nye kutt

Både i TFDS og i det heleide datterselskaper Fjord Line, som i 2004 bidro med 27,3 millioner i minus, må de ansatte forberede seg på kutt. Hurtigruten gikk med 28, 5 millioner i minus i fjor.

Lyspunktene for TFDS er virksomheten på Svalbard som gikk i pluss 20 millioner og kollektivtransporten som nesten doblet resultatet fra 2003 og endte opp på pluss 39,2 millioner kroner.

– Vi løser ikke den typen problemer TFDS står overfor med å skifte ut topplederen. Det er hardt arbeid som må til. Vi er nødt til å få publikum til Hurtigruten utenom toppmånedene. Vi er også nødt til å ta et sterkere grep om Fjord Line for å sikre investeringen, sier Henrik Andenæs.

Feilinvestering

Ole Lund måtte medgi at selskapet ikke har sett noe til den synergien den gamle topplederen snakket om ved å bringe ferjepassasjerer som kommer til Bergen inn på Hurtigruten. Han har også problemer med å klart redegjøre for hva TFDS vil med ferjeselskapet.

– I etterpåklokskapens lys er det ikke vanskelig å si at Fjord Line ikke har vært en gullkantet investering – for å si det mildt, sier Lund.

Ikke gifteklar

Et annet TFDS-grep vil være å bedre samarbeidet med det andre hurtigruteselskapet OVDS. Verken styrelederen eller toppsjefen gir næring til spekulasjonene om at en ny fusjonsprosess er aktuelt nå, men de avviser det heller ikke.

– La oss ta tiden til hjelp. Kjærester dater i lang tid før de forlover og gifter seg. Nå dater vi godt med OVDS, men det er et åpent spørsmål når vi kan gå videre fra dagens noe platoniske forhold, sier Lund. (©NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no