skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Kritisk til Mandela-nei

Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg kritiserer regjeringa etter at UD har sagt nei til statsgaranti for den store Mandelakonserten som etter planen skulle avvikles i Tromsø neste sommer.

Publisert 11.09.2004 07:57. Oppdatert 11.09.2004 20:34.
Arnt Ryvold

Stoltenberg sitter i kommiteen for Vaksinefondet sammen med Nelson Mandela som sterkt har ønsket konserten til Tromsø.
Den anses som en verdensbegivenhet med store internasjonale artister.

Stoltenberg avviser UDs begrunnelsem om at det ikke er grunnlag for noen statsgaranti så lenge Tromsø kommune
og fylkeskommunen ikke bidrar til størsteparten av garantien som kreves.

- Dette er bare en høflig måte å si nei til alt på. Departementet børde isteden satt seg sammen med kommunen og fylkeskommunen og funnet en løsning. Jeg er svært skuffet over at de ikke engang har gitt et tilskudd til konserten. Alle vil akseptere at de ikke stiller 34 millioner i garanti, men i det minste en direkte støtte på 10 millioner burde de funnet.

-Vil bety mye


Stoltenberg mener konserten vil bety mye for å synliggjøre Norges innsats mot Hiv/Aids, både globalt og i vårt nærområde Vest-Russland.Han mener dessuten at et slikt arrangement vil ha stor betydning for Tromsø og landsdelen med.

Skuffet på vegne av Mandela


Stoltenberg er også skuffet på vegene av Nelson Mandela som sterkt har ønsket at konserten skulle arrangeres i Tromsø. Stoltenberg sitter sammen med Mandela i komiteen for Virusfondet mot AIDS.

- Hvis vi kommer i posisjon til å forhandle med regjeringen om neste års statsbudsjett, vil vi ta opp saken. Men jeg er redd det da kan være for sent, for en slik situasjon vil eventuelt ikke oppstå før i november.

Må arbeide videre


Også tidligere universitetsrektor og leder av Nobelkomiteen, Ole D. Mjøs, har arbeidet for konserten. Han er skuffet, og synes særlig UDs krav om at Tromsø kommune og fylkeskommunen må stå for mesteparten av garantien gjør det vanskelig. Han vil likevel ikke gi opp, og oppfordrer alle impliserte til å gå gjennom saka på nytt. Et spleiselag av støttegivere kan kanskje være en et alternativ til statsgaranti, sier Mjøs.

Også en fredskonsert


- Du er leder i den norske Nobelkomiteen for fredsprisen, og har denne konserten også et fredsperspektiv.
- Ja, enten man er leder av Nobelkomiteen eller ikke, så er det klart at alt som har med bekjempelse av sykdom i verden og bekjempelse av fattigdom kanskje er de to viktigste innsatsområdene for fred, sier Ole D. Mjøs til NRK Troms og Finnmark.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no