skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Utvik-høring: Vitne så ubåt

Også i dag har flere av vitnene i Utvik Senior-høringa i Tromsø fortalt om episoder som tyder på at fiskebåtforliset kan skyldes en kollisjon. Blant annet fortalte et vitne om en observasjon av en stor, fremmed ubåt ikke langt fra ulykkesstedet.

Publisert 12.09.2002 12:20. Oppdatert 12.09.2002 16:11.

Ubåt passerte

Kommisjonsleder Brit Ankill leder høringen i Tromsø.
Fisker, Leif Hugo Andreassen fortalte torsdag under høringen om en ubåt uten lanterner som passerte rett foran fiskebåten han var på vei til land med.

Andreassen husker ulykkesdagen i 1978 som om den var i går. Dette fordi han selv som 18-åring for første gang var ute som fisker denne dagen, og opplevde da et nesten- forlis med båten han var ombord i "MK Eidegutt".

Mens han selv stod til rors inn fra feltet, observerte han en stor ubåt som kom på kryssende kurs. Han visste at slik trafikk ikke var uvanlig i området. Men da forliset senere ble gransket, og det ble avvist at marinefartøy hadde vært i området, ble han urolig. Men det var først mange år etter han fortalte om det han hadde opplevd.

- Som 18-åring den gang var jeg rett og slett ikke i stand til å vurdere viktigheten av å fortelle hva jeg hadde sett. I tillegg var jeg redd for ikke å bli trodd. Historien min var kanskje for fantastisk, sa Andreassen til granskingskommisjonen i dag.

Så lastefartøy

Et annet vitne, Alf Tore Alfsen, var natta etter ulykka signalist på Rødbergodden fort. Han hadde i oppgave å registerer all båttrafikk inn Malangen. Han rapporterte til lensmannen om et større lastefartøy som kom inn fra forlisområdet den aktuelle natta. Båten ble senere identifisert i oslofjorden med skader i baugen. Båten ble offisielt sjekket ut av saka, men under høringa i dag sa vitnet at han helt siden dette skjedde har hatt mistanke om at båten kunne ha kollidert med Utvik Senior.

Lensmann avhøres

Vitneforklaringene fortsetter utover kvelden, og da knytter det seg spesiell stor interesse til hva lensmann Olav Arne Wilsgård i Berg og Torsken vil forklare om det militære fartøyet som hans sjef nektet han å etterforske.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no