skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Truer rederifusjon

Flere store aksjonærer i TFDS går nå imot den planlagte sammenslåingen mellom TFDS og OVDS. Dette gjelder store aksjeeiere i Stavanger-området.

Publisert 19.02.2002 08:49.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Årsaken er at de mener TFDS-aksjonærene taper 150 millioner kroner på fusjonsforslaget, sier Tor Dagfinn Veen i selskapet Staby.

Han mener fusjonsprosessen er styrt av ledelsen i TFDS, som ikke selv eier aksjer. Administrerende direktør Tor Lægreid avviser kritikken.

De største aksjonærene i TFDS


Troms fylkeskommune - 18,6 pst.
Sparebanken Nord-Norge - 13,9 pst.
Nordlandsbanken - 4,9 pst.
Staby AS - 3,3 pst.
Verdipapirfondet - 3,0 pst.
Kristoffer Stensrud - 2,1 pst.
Åmund Myklebost - 2.1 pst.
Tor H. Alvestad - 1,9 pst.
Ludwig Mack AS - 1,9 pst.
Kristian Krogstad - 1,9 pst.
Jan M. Leinebø - 1.8 pst.
Odd Erik Hansen - 1,8 pst.
J.M. Hansen AS - 1,5 pst.

De største aksjonærene i OVDS


Nordlandsbanken 19,85 pst.
Narvik Sparebank 14,35 pst.
Narvik kommune 12,89 pst.
Sparebank1 Nord-Norge 11,95 pst.
Skagen Vekst 6,17 pst.
Ludwig Mack AS 4,36 pst.
Ankenes Sparebank 3,03 pst.
Gjensidige Forsikring 2,88 pst.
TFDS 2,20 pst.
Troms Kraft 0,78 pst

Derfor kan fusjonen ryke


ANALYSE: Helge Markusson

Det er det vel egentlig ingen som kan si noe sikkert om utfallet før at det er avholdt ekstraordinær generalforsamling i henholdvis Narvik og Tromsøm 8. mars. Men det er ingen tvil om at den planlagte fusjonen ikke er fullt så rosenrød som det toppsjefene Tor Lægreid og Jan Skaar, henholdvis i TFDS og OVDS sa det var da de kom fra styremøtet på Svalbard 18. desember i fjor.

Rogaland tunge

Rogaland-interesser har omtrent 20 prosent av aksjene i TFDS. De fleste av dem vil, i følge privat aksjonær Åsmund Myklebost i Stavanger, stemme nei. Får de med seg de private i Troms kan det fort bikke feil vei.

Lokomotiv

For aksjonærene i TFDS sin del er det i stor grad penger det dreier seg om. De store aksjonærene, som Troms Fylkeskommune, Sparebanken Nord-Norge og Nordlandsbanken mener at TFDS og OVDS sammen kan bli det lokomotivet nordnorsk næringsliv trenger. Vi snakker her om et selskap med seks.-syv milliarder i omsetning. Men, adminstrererende direktør i Sparebank1 Nord-Norge, Hans Olav Karde, innrømmer at et kan bety at aksjonærene kan måtte gi fra seg en liten gevinst i første omgang, for deretter å innkassere penger.
Men her er det snakk om store penger for mange.
Det er ingen tvil om at TFDS drives bedre enn OVDS, selv om sistnevnte er større. Blir det mange nok som uttrykker misnøye kan det velte fusjonen.

Patriotisme


Blant aksjonærene i OVDS er det andre mekanismer som trer i kraft. Det er flere store akjonærer lokalisert til Narvik og Ofoten, som ser faren i at OVDS kan bli utvannet og gradvis flyttet over til Tromsø. Pr i dag er det ikke klart flertall blant aksjonærene i OVDS for fusjonen. I en by og region med befolkningsnedgang og stadig færre arbeidsplasser betyr dette svært mye. For ikke å snakke om den reine patriotismen. Selv om Narvik på papiret får hovedkontoret teller det svært mye at Tromsø skal få drifta av hurtigruta, som regnes som selve juvelen i krona. I for eksempel børsmiljøet ser man langt mer positivt på en fusjon mellom selskapenes hurtigrutedrift.

Usikkerhet


Andre ting som spiller inn er at et eventuelt nytt selskap skal forhandle om oppkjøp av resten av Nord-Cargo som er en viktig del av begge rederiene, de eier en tredel hver. Konsernet har hatt svake tall de siste årene. Fortsetter disse tapene kan det skremme de private aksjonærene til å si nei. I tillegg knyttes det stor spenning til det regnskapet OVDS legger fram.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no