skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Sterkt gjensyn med Kings Bay-gruva

Rundt 50 Svalbard-veteraner og etterlatte etter Kings Bay-ulykka hadde i helga et sterkt gjensyn med gruveområdet i Ny-Ålesund. De la ned en minneplate for de 11 som aldri ble funnet i ruinene av gruvegangen Ester 4.

Av Nina Einem. Publisert 01.10.2001 12:47. Oppdatert 03.11.2002 17:05.


Kings Bay-ulykka 5. november 1962 har blitt stående som den verste gruveulykka i Norges-historien. 21 mann omkom nede i gruvegangen, og 11 av dem ble aldri hentet opp.

Svalbard-veteran Kjell Johansen.

Husker sjokket og avmaktsfølelsen

Kjell Johansen fra Horten var bygningsingeniør i Ny-Ålesund. Han husker fortsatt 5. november med tårer i øynene. Sjokket og avmaktsfølelsen var enorm. Av et samfunn på vel 200 mennesker var 21 plutselig borte, og det var umulig å komme ned i gruva for å finne 11 av dem. Ulykka preger også de som mista en far eller bror.
Minneplaten som er laget over de 11 som ikke ble funnet, ble lagt ned av Jostein Vråberg fra Sortland. Han var 11 år da presten kom på døra med budskapet om at faren var død.
Albert Vråberg ble aldri funnet.
-Det er godt å ha en slags gravplass å gå til, sier Jostein Vråberg. Det er første gang han ser stedet der faren ble igjen i 1962.


Jostein Vråberg



Nattskiftet går på i Ester 4

Det var nattskiftet denne dagen som ble rammet. 25 mann møttes klokka 22 for å starte nattens innsats. 4 hadde jobben sin oppe i dagen, de 21 andre dro nedi gruvegangen Ester 4. Bare tre kvarter senere oppdager en vakt at beltet har sluttet å gå, og at det kom røyk fra gruva. Lyset blinka i hele Ny-Ålesund. Det var så langt de eneste tegnene på at noe var galt.
Først i mai året etter konkluderes det med at årsaken til ulykka var en mindre gasseksplosjon, som igjen utløste en større kullstøveksplosjon.

10 omkomne hentes opp

Men det blir snart klart for alle at dette er en katastrofe. Når gruveledelsen og redningspatruljen tar seg nedover i gruvesystemet, møter de røyk, sammenraste gruveganger og 10 omkomne som ligger i eksplosjonsområdet. Halv fem morgenen etter hentes de 10 opp fra gruva.
4 dager senere avsluttes alle forsøk på å finne de 11 siste. Arbeidet i de ødelagte gruvegangene er farlig. Det er fare for nye eksplosjoner, og det blir besluttet å oppgi alt videre redningsarbeid.

En regjering må gå

To granskingskommisjoner er i arbeid i tiden etter ulykka. Tønseth-kommisjonen får i oppdrag å se om bedriften eller offentlige myndigheter har gjort noe kritikkverdig. Svarene er klare. Både bedriften og Industridepartementet får sterk kritikk for manglende sikkerhet, og dobbeltroller i eierforholdet av
Kings Bay A/S. Det hele kuliminerer med at gruvedriften i Ny-Ålesund legges ned, og Gerhardsen-regjeringa måtte gå av.
Men i helga fikk storpolitikken stort sett hvile. Det var tid for minner og ettertanker. For mange var det første gang de så igjen den gamle arbeidsplassen.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no