skilleKommunepresentasjonerskilleValgskolenskille_slutt
valg_finnmark_3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Valg 2003 Finnmark
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Troms og Finnmark
Grensen 5
9811 Vadsø

Sentralbord
77 66 12 00

Nyhetstips:
78 95 08 00
hele døgnet!

Distriktsredaktør:

 

Kvinnene skviset ut i Berlevåg

I Berlevåg har velgerne lagt sin elsk på mannlige lokalpolitikere. Dermed ble det bare to kvinner i det nye kommunestyret - en andel på fattige 15 prosent, og det er nest verst i hele landet.

Publisert 22.09.2003 14:28.
Av Knut-Sverre Horn

Og det er ikke de lokale partiene som har sørget for at Berlevåg er på bunnen i likestilling. Berlevåg kunne nemlig hatt 5 kvinner i kommunestyret - og en andel på over 38 prosent. Hvis partiene hadde fått viljen sin, vel å merke. Kvinnene var nemlig nominert høyt på lista hos dem alle unntatt Fremskrittspartiet.

Kryss for menn

Men velgernes forkjærlighet for menn har gitt Berlevåg den tvilsomme andreplassen på lista over likestillingens verstinger. Det kommer fram når NRK gransker lista over personstemmer i kommunen. Populære mannlige politikere har fått personstemmer i fleng, og klatret oppover på listene. Dermed er tre kvinner skviset ut av kommunestyret: Det gjelder andrekandidatene til Høyre (Eli Johanne Forbergskog) og Frie Velgere (Joan Daisy Vang Nilsen), og Arbeiderpartiets tredjekandidat Merete Ann Jensen.

Resultatet er ynkelige 15,4 prosent kvinner i det nye kommunestyret i Berlevåg. Bare Luster i Sogn er ørlite verre.

Bedre gjennomsnitt

Trøsten får være at den gjennomsnittlige Finnmarkskommunene går et par prosent i riktig retning - og nå er det over 36 prosent kvinner i lokalpolitikken. En fullstendig oversikt som ble utarbeidet i helgen, viser at Lebesby gjør det svært bra med 47 prosent kvinner - og nabokommunen Gamvik gjør det enda bedre: Fjerdeplass på landsoversikten og 53,8 prosent kvinner.

Her er lista - fra de beste til de verste:

   
Gamvik 53,8 prosent
Lebesby 47,1 prosent
Karasjok 42,1 prosent
Nesseby 41,2 prosent
Båtsfjord 40 prosent
Hasvik 40 prosent
Kvalsund 40 prosent
Loppa 40 prosent
Sør-Varanger 40 prosent
Vadsø 40 prosent
Alta 35,3 prosent
Tana 35,3 prosent
Måsøy 35,3 prosent
Kautokeino 31,6 prosent
Porsanger 31,6 prosent
Vardø 31,6 prosent
Hammerfest 31 prosent
Nordkapp 28 prosent
Berlevåg 15,4 prosent

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Guovdageaidnu Kautokeino Kárásjohka Karasjok Alta Sør-Varanger Unjárga Nesseby Vadsø Vardø Båtsfjord Berlevåg Deatnu Tana Gamvik Lebesby Porsanger Nordkapp Måsøy Kvalsund Hammerfest Hasvik Loppa
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no