skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

Prosessanlegg kan bli ferdigbygd i Hammerfest

Statoil vurderer å fullføre byggingen av gassprosessanlegget til Snøhvit i Hammerfest dersom det ikke er mulig å ta inn forsinkelsene i Spania.

Publisert 26.02.2004 08:23. Oppdatert 26.02.2004 09:52.
Tekst og foto: Eirik Palm

Lekteren med prosessanlegget må slepes til Melkøya våren 2005, men Dragados-verftet er flere måneder etter planen.

- Vi har en beredskapsplan klar, og vi følger veldig detaljert arbeidet som pågår. Ser vi at dette ikke går i hop som opprinnelig planlagt, så er vi klar til å iverksette tiltak, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil.

Hovedplanen er at det spanske verftet Dragados skal være ferdig i tide, men Statoil tar ikke sjansen på å være uten en nødplan. Våren 2005 må slepet av den enorme lekteren med Snøhvitfabrikken fra Spania til Finnmark gjennomføres. En utsettelse kan koste dyrt. Dersom planen med det spanske verftet ikke holder, kan det ende med at det gjenstående arbeidet må gjøres på Melkøya.

Statoil vil ha lekteren til Hammerfest så tidlig som mulig for å få god tid til å montere prosessanlegget, og avgjørelsen om når den skal gå fra Spania blir tatt tidlig i 2005.

Det er Aker Stord som har kontrakten på å montere modulene sammen. Dersom det er oppgaver som blir flyttet, kan det derfor hende at det norske verftet får disse oppdragene.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM ANLEGGSARBEIDET

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no