skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Snøhvitutbyggingen Sist oppdatert 07:24
 

– Statoil tvinges til åpenhet

En ny lov tvinger Statoil til å si nøyaktig hva som skal slippes ut ut på Snøhvitfeltet, mener SV og Greenpeace.

Publisert 12.02.2004 07:49.
Av Jenny Duesund

I går sa Statoil at de ikke vil fortelle hvilke kjemikalier de skal slippe ut på Snøhvitfeltet fordi det er en forretningshemmelighet.

– Men fra 1. januar i år fikk vi en ny lov som kan tvinge Statoil til å oppgi informasjonen, sier SV-politiker Ingvild Vaggen Malvik i Stortingets energi og miljø-komite.

Rett til innsyn

Den nye miljøinformasjonsloven gir større rett til innsyn i miljøsaker enn det som tidligere var tilfelle. Det finnes unntak for det som kan kalles forretningshemmeligheter, men i noen tilfeller skal informasjon alltid utleveres. Det gjelder blant annet informasjon om helseskadelig forurensing eller forurensing som kan forårsake alvorlig skade på miljøet.

Truls Gulowsen i Greenpeace lurer på om Statoil og SFT har glemt hva Stortinget egentlig vedtok om utslipp i Barentshavet.
Og det er det som er aktuelt i forbindelse med Statoils utslipp på Snøhvit-feltet, mener Malvik. Hun vil nå konfrontere miljøvernminister Børge Brende for å få klarhet i de praktiske konsekvensene av den nye loven.

Også olje- og energiministeren må svare på hvorfor det er aktuelt med utslipp i nordområdene, når dette er vedtatt som nullutslipp-sone.

Miljøorganisasjonen Greenpeace slutter seg til Malviks vurderinger, både av informasjonsplikten og av utslippene som sådan:

Mot Stortingets vilje

- Det er påfallende at Statoil vil slippe ut kjemikalier på Snøhvit når det har vært en klar forutsetning fra Stortinget at det skal være null utslipp ved aktivitet i Barentshavet. Har Statoil og SFT glemt dette, nå som de søker om å få slippe ut hemmelige kjemikalier, spør Truls Gulowsen i Greenpeace.

Han siterer fra olje- og energiminister Einar Steensnæs' uttalelse i en pressemelding i januar: «Miljø- og fiskerivilkårene som vil gjelde for Barentshavet bygger på forutsetningene i ULB, som innebærer at det vil være krav om ingen utslipp til sjø ved normal drift. Det er strengere krav enn kravet ellers på sokkelen om nullutslipp av miljøskadelige stoffer.»

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Hva er Snøhvit?

Gass- og kondensatfeltet Snøhvit i Barentshavet skal etter planen bygges ut med undervanns produksjons-anlegg, rørledning til land og gassbehandlings-anlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Oljeeventyret

Under olje- og gasskonferansen i Hammerfest 27. mai 1997, understreket prosjektdirektør Snorre Jensen i Statoil at han hadde klokkertro på Snøhvit. Flere av deltakerne på konferansen konkluderte raskt med at Snøhvit kunne være i produksjon allerede i 2002.

Samisk krav på Snøhvit

– Det kommer til å bli mange krav fra samisk hold i forhold til Snøhvit-utbyggingen. Det slår samtingspresident Sven-Roald Nystø fast.

Aksjonerer mot Snøhvit

Det har vært flere demonstrasjoner og aksjoner mot Snøhvitutbyggingen. Leder i Natur og Ungdom, Elin Lerum Boasson, var svært fornøyd med at Statoil ikke fikk utført anleggsarbeid i Hammerfest.

Snøhvit-sprekk i milliardklassen

Snøhvit-prosjektet kan bli ytterligere 4 til 6 milliarder kroner dyrere, opplyste Statoil i juni 2004.

Få kvinner på Snøhvit

Simon Grimstad går læretida på Kårstø. Gutta blir i solid flertall på Melkøya. (Foto: Eirik Palm) Bare 13 prosent av de som hittil har fått jobb på Snøhvit i driftsfasen er kvinner, og det er langt under målsettingen, innrømmer informasjonsleder Sverre Kojedal.

Vil gjøre penger av boreavfall

Boreavfallet fra Barentshavet kan bli tatt i land og renset i Hammerfest. Flere selskap vil gjøre penger på borekaks fra olje- og gassvirksomheten utenfor Finnmarkskysten.

Vil bli Norges første rene gasskraftverk

Slik ser Hammerfest Energi for seg landets første Co2-frie gasskraftverk. (Montasje: Asplan Viak) Søknaden for det som kan bli landets første CO2-frie gasskraftverk ble rett før jul 2004 levert til Norges vassdrags og energidirektorat.

Har ikke råd til å bo i Hammerfest

Mange industriarbeidere har ikke lenger råd til å leie bolig i Hammerfest. Årsaken er at Snøhvit-entreprenører betaler overpris på boligmarkedet.

For lite politi i Snøhvit-byen

Foto: Arnstein Jensen, NRK Statoil er svært misfornøyd med politiet i Hammerfest. Opptil 1400 arbeidere vil på det meste være i sving på Melkøya i forbindelse med Snøhvit-utbyggingen, men politiet har ikke en bemanning som står i forhold til storinnrykket.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no