skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Utsatt Mehamn-frist

Mehamn-kommisjonen har fått utsatt leveringsfristen for granskingsrapporten til 1. mars neste år. Årsaken er at avhørene av britiske piloter og arkivgranskinga i Storbritannia først ble gjennomført i september.

Publisert 05.11.2004 14:27. Oppdatert 05.11.2004 14:35.
Av Eirik Palm

Dette er andre gang granskingskommisjonen har fått utsatt frist. Rapporten skulle opprinnelig vært klar i juni, men fordi det gikk lang tid før britiske myndigheter svarte på henvendelsene fra Mehamn-granskerne, ba kommisjonen Stortinget om utsettelse.

Britiske jagere

Flere vitner har uavhengig av hver andre fortalt at de så fremmede jagerfly i området 11. mars 1982 en Twin Otter fra Widerøe styrtet i havet mellom Berlevåg og Mehamn og 15 mennesker mistet livet.

En teori har vært at det var britiske Harrier jagerfly på ulovlig tokt i området da ulykka skjedde. Jagerne deltok i Nato-øvelsen «Alloy Express», og vitner har fortalt at ett eller to jagerfly måtte nødlande samme dag.

Pårørene og vitner slo seg aldri til ro med den opprinnelige forklaringa om at flyet gikk ned som følge av hard turbulens og uheldig rorbruk.

Flere vitner

Først i september fikk kommisjonen gransket britisk arkivmateriale og avhørt britiske piloter fra 1. skvaron. I tillegg ble tre nye vitner avhørt i Oslo denne uka. Og i følge NTB har kommisjonen altså nå fått godkjenning fra Stortinget om å jobbe videre til 1. mars.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no