skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Innrømmer å ha flydd ulovlig

Tidligere skvadronsjef sir Peter Squire innrømmet under Mehamnhøringen i London i går at britiske militærfly har vært i flyforbundssonen, men ikke under Mehamnulykka.

Publisert 22.09.2004 07:23. Oppdatert 24.09.2004 09:01.
Av Eirik Palm og Silja Arvola

Kollisjonsteorien går ut på en britisk Harrier-jager traff Twin Otteren. (Fotomontasje)
Men han avviser at det skjedde noen krenking i mars 1982 da et Widerøe fly styrtet og femten mennesker mistet livet.

– Det får være opp til granskerne å bruke informasjonen jeg har gitt for å komme til en konklusjon i ulykka, sa sir Peter Squire da han møtte pressen i går. Mer ville han ikke si.

Feilnavigering

Hittil under London-høringene har det ikke kommet noe fram som viser at britiske fly var på ulovlig tokt i Finnmark da Mehamnulykka skjedde. Men sir Peter Squire innrømmet under den lukka høringen, at det har forekommet at britiske fly har vært i flyforbudsonen, men hevder at dette har skyldes feilnavigering.

–Etter hans uttalelser skjedde det ikke under denne øvelsen, men at det kan ha skjedd andre ganger på grunn av feilnavigering. Han sa også at hadde han visst om at dette skjedde, ville det ha blitt en sak ut av det, forteller Kommisjonsleder Gaute Gregusson

Logger makulert

Også i London skal flere logger fra bestemte avganger ha blitt makulert. Squire avviser ikke at et britisk fly kan ha nødlandet på ulykkesdagen.

–Vi har foreholdt vitnene logger fra Bardufoss som bekrefter at en harrier måtte nødlande på et visst tidspunkt, og at vitner har forklart at de har sett visse skadetegn på det. Sir Peter Squire har ikke erindring av det, men aksepterer at det har skjedd. Han går utifra at det må ha skjedd i forbindelse med en rikosjettulykke under skyteøvelsen, opplyser Gregusson.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no