skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Får ikke avhørt alle jagerpilotene

Sjefene ved begge de britiske Harrier-skvadronene som deltok på øvelse da et Widerøe-fly styrtet utenfor Gamvik i 1982, har nå sagt seg villig til å bli avhørt av Mehamnkommisjonen i London.

Publisert 01.09.2004 06:43.
Av Eirik Palm

Men granskingsleder Gaute Gregusson innser at det er umulig å få avhøre alle flygerne som deltok under militærøvelsen.


– Ja, det er det. Vi har fått opplyst at det har vært vanskelig å finne disse personene, sier Gregusson. I tillegg viser det seg at flere av pilotene befinner seg på andre steder på kloden, og dermed kun har mulighet til å besvare spørsmål skriftlig.

– Sentrale personer

Det er nå fire måneder igjen til kommisjonen skal avgi granskingsrapporten. Kommisjonen har bedt om å få gjennomføre en høring på den norske ambassaden i London i uke 39 (20. og 21. september), men hittil er ikke tidspunktene bekreftet fra britisk hold.

Sjefene ved begge Harrier-skvadronene som deltok under øvelsen "Alloy Express" - både skvadronen som var forlagt ved Langnes i Tromsø og skvadronen ombord på hangarskipet "Invincible" - har imidlertid sagt seg villig til å la seg avhøre. Gregusson mener det er viktig for saken at de blir avhørt.

200 vitner

Granskingkommisjonen har nå hatt omkring 200 vitner til høring. Kommisjonenlederen mener de ikke kan trekke noen konklusjon før de to britiske skadronsjefene er avhørt.
– Men dersom dere ikke fikk foretatt noe avhør på britisk side, ville det fått noen betydning i forhold til konklusjonen?
– Det ville i hvert fall hatt betydning for debatten i ettertid, sier han.

I neste uke skal et tjuetall vitner delta på høringer i Bodø. Flere av dem har tjenestegjort ved Forsvarets radarstasjon i Sørreisa eller jobbet i Widerøe.

Alloy Express

15 mennesker mistet livet da en Twin Otter fra Widerøe styrtet i sjøen mellom Berlevåg og Mehamn 11. mars 1982 begynte ryktene å gå. Flere hadde observert fremmede fly på ulykkestidspunktet, og etter hvert kom spekulasjonene om britiske jagerfly som deltok i militærøvelsen "Alloy Express" var involvert. Vitner har ment at de så jagerfly av typen Harrier.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no