skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Tester Twin Otter i 1982-vær

De lokale værforholdene da Mehamnulykka skjedde i 1982 er rekonstruert. Nå vil Mehamngranskerne få slått fast en gang for alle om turbulensen førte til at en Twin Otter fra Widerøe styrtet.

Publisert 31.03.2004 07:39. Oppdatert 31.03.2004 10:31.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Eirik Palm

Granskingskommisjonen for Mehamnulykka vil ha slått fast en gang for alle om de lokale værforholdene mellom Berlevåg og Mehamn kan ha ført til at et Widerøe-fly styrtet 11. mars 1982.

Måle styrken

De lokale værforholdene i området hvor Mehamnulykka skjedde er nå rekonstruert i detalj. Nå skal et selskap finne ut hvor mye turbulens en Twin Otter egentlig tåler, sier lederen i granskingskommisjonen, Gaute Gregusson.

- Det er viktig å finne fram til om værfolholdene denne dagen var av en slik art at de i seg selv kunne ha innvirkning på det som skjedde, sier Gaute Gregusson.
Hvordan testen skal skje, vil han ikke si noe om ennå, men det kan bli gjennom datasimuleringer.

Ulike oppfatninger

Vitner under Mehamnhøringene har hatt svært ulike oppfatninger av værforholdene ulykkesdagen 11. mars 1982. Flygere som har deltatt i høringene har dessuten avvist at flyet kan ha brutt sammen på grunn av kraftig turbulens, slik den første Flyhavarikommisjonen mente.

Nå har Meteorologisk institutt laget en - i følge kommisjonen - detaljert rekonstruksjon av de lokale værforholdene, og turbulensen flyet gikk inn i minuttene før det styrtet og 15 mennesker mistet livet. I følge Gregusson skal rekonstruksjonen beskrive turbulensen og variasjonene i området.

Ny høring - ny purring

Navnet på selskapet er foreløpig hemmelig, men de første henvendelsene går ut om få dager. Samtidig er det klart at det blir nok en høring i Oslo med et 20-tall vitner fra 3. mai.

I tillegg venter kommisjonen på svar fra britiske myndigheter om å få gjennomføre høringer i London. Denne uka sender granskingskommisjonen ut en ny purring.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no