skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Tok oppgjør med Mehamn-vitner

– Fortellingene om at ansatte på Bardufoss flystasjon var med britiske jagerfly inn i flyforbudssonen i 1982 er bare sprøyt.

Publisert 07.01.2004 07:23.
Av Eirik Palm

Det sa assisterene sjefflygeleder Harald Algarheim ved Bardufoss flystasjon under Mehamnhøringene i går. Ansatte har fortalt at britene fløy inn i flyforbudssonen mens de hadde nordmenn med om bord i jagerflyet, men det avviste sjefflygelederen under Mehamnhøringene i går.

- Bare sprøyt at ansatte ble med britiske jagere øst for 24 grader, slo Algarheim kategorisk fast under høringene i Oslo i går. Algarheim, som ikke vil la seg intervjue på radio, tviler også sterkt på at britiske jagerpiloter hadde for vane å fly inn i flyforbudssonen.

Oppgjør

Harald Algarheim tok samtidig et kraftig oppgjør med vitner som sier de har sett et Harrier jagerfly på ulovlig tokt 11. mars 1982.

- Det er svært vanskelig å se forskjell på en Harrier og andre jagerfly, og det sier jeg som har sittet og sett på disse flyene i 30 år. Når folk står fram og sier skråsikkert at de har sett en Harrier, mister de troverdighet, sa han.

Sammenblanding?

Til granskingskommisjonen sa han videre at det skjedde en krenking av flyforbudssonen 2-3 år etter Mehamnulykka, da det britiske hangarskipet "Invincible" lå i Lyngenfjorden. Algarheim skal av sine overordnede fått beskjed om at skipet ble vist ut av norsk farvann etter denne hendelsen.
Flygelederen ser ikke bort fra at det kan ha skjedd en sammenblanding i forbindelse med denne hendelsen, da et britisk Sea Harrier jagerfly skal ha fløyet øst for 24 grader.

- Skulle ikke konkludert

Tidligere flykaptein og -operativ sjef i Widerøe, Helge Mossin, har vært svært kritisk til den tidligere Flyhavarikommisjonens konklusjon på hvorfor en Twin Otter styrtet i sjøen utenfor Gamvik. Under høringene sa han at sannsynligheten for hendelsesforløpet som havarikommisjonen kom fram til, var forsvinnende liten, og at det derfor hadde vært bedre om kommisjonen hadde sagt at de ikke fant årsaken til havariet.

- For konklusjonen deres provoserte mange, sier han.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no