skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Ber NATO-vitner stå fram

Forsvaret er overrasket over at militære Mehamn-vitner mener de er bundet av taushetsløfte til NATO og andre nasjoner. Nå vil de at disse vitnene skal stå fram.

Publisert 30.12.2003 07:47.
Av e>1

Forsvaret er overrasket over at militære Mehamn-vitner mener de er bundet av taushetsløfte til NATO og andre nasjoner. Granskingskommisjonen for Mehamnulykka har bedt Forsvarsstaben om hjelp til å oppspore anonyme, militære vitner som har kommet med opplysninger om ulykka i 1982. Dersom noen av disse vitnene fremdeles er underlagt taushetsplikt, vil granskerne at Forsvaret skal få dem løst fra disse

Hemmelige kilder

I begynnelsen av 2003 sto tidligere personell i Forsvaret anonymt fram med opplysninger om Mehamnulykka der 15 mennesker mistet livet. Et vitne sa han var bundet av taushetsløfte til NATO.

Da advokat Helge Sørhaug ble intervjuet i Aftenposten i februar om ulykka, refererte han en av sine kilder, en tidligere offiser, som hevdet at et britisk jagerfly snertet Widerøeflyet i lufta, og at det ble lagt lokk på saken.

Bedt om å stå fram

Forsvarsstaben ber blant andre Sørhaug om å påvirke kildene sine til å stå fram for granskingskommisjonen. Lederen for Mehamngranskerne, Gaute Gregusson, mener det er viktig for kommisjonens troverdighet at også disse vitnene avhøres.

Forsvarsstaben skriver også at den er overrasket over at tidligere ansatte i Forsvaret fortsatt mener å være bundet av taushetsløfter til NATO eller andre nasjoner.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no