skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Ikke fornøyd med russernes svar

Granskingskommisjonen for Mehamnulykka er ikke fornøyd med svaret fra russiske myndigheter om Mehamnulykka. Det russiske Utenriksministeriet skriver at den daværende Sovjetunionen ikke overvåket området hvor et Widerøe-fly styrtet i 1982. Lederen i Mehamnkommisjonen, Gaute Gregusson sier han blant annet ønsker opplysninger om en mulig russisk drone, som skal ha blitt funnet etter ulykka.

Publisert 27.11.2003 06:54. Oppdatert 27.11.2003 07:29.
Av Eirik Palm

En stund etter Mehamnulykka ble det, ifølge kommisjonen, gjort funn et stykke unna havariomerådet noe som kunne stamme fra en sovjetisk drone, en ubemannet farkost. Om dette funnet kan ha noen sammenheng med ulykka, vet kommisjonen ikke, men de ønsker altså også å følge dette sporet.

Ubemannet spionfly

Drone i lufta under øvelse
En drone er en svært lite og ubemannet fly som kan sammenliknes med fjernstyrte modellfly. Droner brukes til overvåking bak fiendens linjer, der de sender bilder og video tilbake til hjemmebasen. De nye typene droner har våpen om bord, og kan utføre nålestikkangrep uten fare for tap av egne liv. Både vestlige og russiske militære har i flere tiår forsket på og brukt droner under øvelser og i kampsituasjoner.

I et brev kommisjonen skrev tirsdag, slår Gregusson i tillegg fast at han ønsker flere opplysninger om hangarskipet "Kiev" som skal ha ligget 55 nautiske mil utenfor Finnmarkskysten og fulgte Nato-øvelsen Alloy Express på ulykkestidspunktet.

Samtidig har kommisjonen sendt et nytt brev til Nato hvor den ber om mulige observasjoner fra spionfly og andre flybårne overvåkningssystemer.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no