skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Motsier britenes Harrier-forklaring

En tidligere skiftleder ved lufthavnvakta på Bardufoss slår sprekker i de britiske forklaringene om det skadde Harrier-flyet som landet på Bardufoss.

Publisert 12.11.2003 09:24.
Av Erik Veigård, NTB

Jens Sivertsen var skiftleder ved lufthavnvakta på Bardufoss flystasjon den dagen det skadde Harrier-flyet landet. Det landet omtrent halvannen time etter Mehamn-ulykken.

Kunne ikke armere

Det britiske luftforsvaret har forklart at flyet ble skadet under øvelsesskyting ved Setermoen skytefelt og derfor trengte nødlanding. Sivertsen sier at flyet kom fra Tromsø og derfor ikke kunne øvelsesskyte, fordi Tromsø manglet utstyr til å armere flyene (utstyre dem med våpen).

– Det er bare Bardufoss og Bodø som har slikt utstyr, forklarte Jens Sivertsen for granskningskommisjonen for Mehamn-ulykken tirsdag.

Sprekker

Det britiske Hawker Harrier jagerflyet står sentralt i granskningskommisjonens vurdering av den såkalte kollisjonsteorien. Den går ut på at et britisk jagerfly kan ha kommet borti Twin Otter-flyet og forårsaket havariet som tok livet av 15 mennesker 11. mars 1982.

Britenes påstand om at Harrier-flyet ble skadd under øvelsesskyting kan ikke bekreftes fra loggen på skytefeltet, fordi den mangler for den aktuelle datoen.

Når Jens Sivertsen nå sier at de britiske flyene som tok av fra Langnes ikke kunne bære våpen, slår det sprekker i det britiske luftforsvarets forklaring.

Ble tildekket

Det var Jens Sivertsen som møtte det skadde jagerflyet i sin lufthavnbil da det landet. Han viste flyet vei til en avkjøring som lå halvannen kilometer unna den sivile terminalen. Der parkerte det, og ett eller to minutter etterpå ble det tildekket av en presenning.

– Det stusset jeg over. I løpet av mine 51 år på lufthavnvakta har jeg aldri sett det skje ved noen annen anledning, forklarte Sivertsen til granskningskommisjonen.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no