skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Personvern kan føre til ubesvarte spørsmål

Britiske personvernregler kan hindre granskingskommisjonen i å avhøre alle militære vitner om Mehamnulykka.

Publisert 04.11.2003 12:46. Oppdatert 04.11.2003 12:49.
Av Eirik Palm

I tillegg til en liste over personell som de ønsker å komme i kontakt med, har kommisjonen bedt om navnet på andre mulige vitner. Men personvernet gjør at disse vitnene kan nekte at navnene deres blir oppgitt.
Lederen i granskingskommisjonen for Mehamnulykka, Gaute Gregusson, sier det kan føre til at spørsmål omkring ulykka blir stående ubesvart.

Kan si nei

I et brev til den norske ambassaden i London skriver visesjef Philip Sturley i den britiske luftforsvarsstaben at britiske myndigheter vil gi all mulig hjelp til granskerne. Han skriver også at han vil kontakte vitner på vitnelista, som fortsatt er eller har vært i militær tjeneste.
Men britiske personvernregler kan også hindre kommisjonen i å komme i kontakt med eventuelle andre militære vitner, som granskerne ikke selv har navnet på. Sturley skriver at disse selv må tillate at navnet deres blir oppgitt. Og sier de nei, kan det føre til at granskingskommisjonen ikke får belyst alle sider ved flyulykka.


Ber om navn på flygere

Svært mange vitner har fortalt om fremmede jagerfly i området i tiden da en Twin Otter fra Widerøe styrtet i sjøen og 15 mennesker omkom. Samme dag skal to britiske Harrier jagerfly ha nødlandet i Tromsø og Bardufoss. Kommisjonen har bedt om navnene på flygerne om bord i jagerne Red 1 og Red 2.

Vil se loggene

Vitner har også fortalt at de så skader på flyet som landet på Bardufoss. 6. mars 1987 skrev den britiske ambassaden i Oslo at flyet var inspisert, og det ikke var skader på jageren, og granskerne ber nå om å få tilgang til inspeksjonsrapporten fra dette flyet.
Kommisjonen ber også om loggene fra de tre jagerskvadronene som var stasjonert i Nord-Norge 11. mars 1982.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no