skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 
Nytt Mehamn-vitne:

Så Harrier-fly i Sørøysundet

En mann fra Hasvik vil gi opplysninger til granskningskommmisjonen for Mehamnulykka om britiske jagerfly i Sørøysundet.

Publisert 12.09.2003 09:16.
Av Geir Jørgensen

Harrier er en særegen jagerflytype som kan ta av og lande vertikalt.
Mannen sier til NRK at han så to Harrier-jagerfly fly østover gjennom Sørøysundet i svært lav høyde en halv time før Widerøes Twin Otter styrtet i havet, og han har ikke meldt fra om sin observasjon tidligere.

Hasvikmannen vil ikke på dette tidspunktet stå frem med navn og stemme på radio, men han vil likevel stille opp for granskningskommisjonen med sin opplevelse fra ulykkesdagen 11. mars 1982.

Ikke i tvil

Mannen sto på en kai i kommunesenteret for å kvitte seg med noe avfall, da han observerer to kamuflasjemalte jagerfly på vei østover.

Mannen er flyinteressert, og sier flyene utvilsomt var engelske Harrier-fly. De fløy så lavt at han et øyeblikk trodde de de ville kollidere med moloen i Hasvik.

Flyene forsvant i østlig retning, og mannen tidfester sin observasjon noen minutter før eller etter klokka ett.
Han er sikker på tidspunktet fordi ferga, som i 1982 gikk fra Hasvik klokka 12. 30 var kommet midt på Sørøysundet da han observerte jagerflyene.

Havaritidspunktet for Widerøes Twin Otter er etter flyets instrumenter anslått til å være like før klokken halv to, omlag en halv time etter at Hasvikmannen mener å ha sett de to jagerflyene over sørøysundet.

Trodde det var uvesentlig

Mannen har ikke tidligere meldt seg for noen myndigheter med sine opplysninger. Han sier til NRK at han ikke har vurdert sine observasjoner som viktige før han i denne uka hørte på radio at jagerflyobservasjoner fra Øksfjord samme dag er blitt vurdert av granskningskommisjonen.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no