skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Ulovlig jagerfly-trafikk

En tidligere ansatt i Forsvarets etterretningstjeneste bekrefter at det var ulovlig jagerflytrafikk i flyforbudssonen i dagene før Mehamnulykka.

Publisert 12.09.2003 08:04. Oppdatert 12.09.2003 10:26.
Av Eirik Palm

Kollisjon med jagerfly er en av teoriene om årsaken til Mehamn-ulykka.
Utsagnet kom i går, på den siste dagen av Mehman-høringene i Berlevåg.

Vitnet jobbet med stasjonen i Vardø, og har tidligere skrevet i en rapport at han hadde kjennskap til at det var ulovlig flytrafikk rundt Tanafjorden ulykkesdagen.

Tana bru var målet

I går ettermiddag var han imidlertid ikke like sikker på at det var fremmede fly i området den aktuelle dagen. Men han var helt sikker på at det var ulovlig jagerflyaktivitet dagene før ulykka.

- Britiske flygere forsøkte å komme lengst mulig uten å bli oppdaget, sa han.

Vitnet sa videre at han hadde inntrykk av at Tana bru kunne være et slags mål.

Lette å lure

Tidligere under høringene i Berlevåg fortalte en offiser og tidligere e-tjenestemann om et angivelig ulovlig tokt ved Seida rundt 1990.

Han sa også at man lett kunne lure radarene i Finnmark, og at det på grunnlag av radarplottene fra Honningsvågradaren verken kunne fastslås om det var eller ikke var annen trafikk i området på ulykkestidspunktet 11. mars 1982. Han var forundret over at de tidligere kommisjonene så bastant avviste at det kunne være andre fly på stedet, slik mange øyevitner har fortalt.

Sterke følelser

Opplysningene torsdag vakte derfor sterke følelser blant de etterlatte.

Inger Luther i pårørendegruppa for Mehamnulykka, sier de ikke hadde ventet slike vitneprov fra militært ansatte, at hun er gledelig overrasket, og at dette er med på å styrke teorien om at det var allierte fly på ulovlig tokt ved Tanafjorden 11. mars 1982.

Men samtidig er det klart at det også har kommet flere motstridende opplysninger om Mehamnulykka under høringene, både i forhold til tidspunkter, antall fly, ruta flyene fulgte og værmessige forhold.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no