skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Vil avhøre parlamentsmedlemmer

Granskingskommisjonen for Mehamnulykken vil avhøre britiske parlamentsmedlemmer om flyulykken i 1982, der 15 mennesker mistet livet.

Publisert 11.09.2003 08:35. Oppdatert 11.09.2003 08:53.
Av Eirik Palm

Til nå er nesten 40 vitner avhørt, og i desember kan medlemme i de tidligere granskingskommisjonene for ulykken bli innkalt til høringer. Det sier lederen i Mehamnkommisjonen, Gaute Gregusson.

– Vi ønsker å ha så mye informasjon som mulig før vi inkaller den tidligere flyhavarikommisjonen og den utvidede kommisjonen. Det kan skje i desember, sier kommisjonsleder Gaute Gregusson.

Medlemmer i de de foregående kommisjonene har tidligere uttalt til NRK at de venter en innkalling fra granskingskommissjonen for Mehamnulykken. Den 1. desember går kommisjonen i gang med høringer i Oslo, men dersom det blir mange innkalte, kan det skje i to runder.

Men før dette skal flere vitner og militært personell i Nord-Norge avhøres. Den 20. oktober blir et tjuetall vitner, mange fra Forsvaret, innkalt til høringer i Bodø. I november står Tromsø for tur. – Det dreier seg om folk som har sett noe og ansatte i Forsvaret og radarpersonell, framholder Gregusson. Til nå har ingen vitner nektet å stille opp, men dersom det skulle skje, gir den såkalte Mehamnloven grunnlag for å bruke politi til innhenting av norske vitner.

I tillegg på lista til granskerne står også sju navngitte briter. To av disse er parlamentsmedlemmer, én er operativ flyger. Men foreløpig har ikke kommisjonen fått noe offisielt svar.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no