skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Ikke etterlatte i Mehamn-kommisjonen

Etterlatte etter de omkomne i Mehamnulykken får ikke plass i den nye granskingskommisjonen, opplyser stortingspresident Jørgen Kosmo.

Publisert 14.01.2003 21:37.
– Det er ikke naturlig at noen av de pårørende sitter direkte i kommisjonen. Men kommisjonen må ha medlemmer som kan representere de etterlatte og befolkningen, sier Kosmo.

Stortingets presidentskap og de parlamentariske lederne for partiene i Stortinget drøftet på et møte tirsdag mandat og sammensetning for den nye Mehamn-kommisjonen som skal oppnevnes av Stortinget.

Lederkandidat klar

Jørgen Kosmo sier at det er enighet om kommisjonens mandat, og om en kandidat til ledervervet. Han vil foreløpig ikke gi nærmere opplysninger verken om mandatet eller lederkandidaten. Men han opplyser at vedkommende er spurt og har sagt seg villig.

Kosmo regner med at alt blir klart slik at kommisjonen kan oppnevnes på presidentskapets møte torsdag den 23. januar. Mehamnulykken krevde 15 menneskeliv da Widerøes Twin Otter LN-BNK styrtet i sjøen sørøst for Gamvik i Finnmark den 11. mars 1982. Flyet var på vei fra Berlevåg til Mehamn.

Teori om jagerfly

Flyhavarikommisjonen konkluderte i sin rapport i 1984 med at flyet styrtet etter at halefinnen og en del av sideroret falt av i luften som følge av en uheldig kombinasjon av turbulens og rorbruk.

Den utvidede Flyhavarikommisjonen, som gransket ulykken på nytt, kom i sin rapport i 1988 til samme resultat. Teorien om at en kollisjon med jagerfly kunne ha forårsaket ulykken, ble bestemt avvist av kommisjonen i 1988, etter at slike påstander var satt fram.

Den nye granskingskommisjonen blir oppnevnt etter at denne teorien ble framhevet i et program i NRK Brennpunkt den 19. november i fjor.

(NRK-NTB)

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no