skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

– Kripos ble ikke tilkalt

– Kripos ble ikke tilkalt i forbindelse med Mehamnulykken. Det sier leder for ID-gruppa, Arne Bjørkås.

Publisert 03.12.2002 12:16. Oppdatert 03.12.2002 13:12.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Tidligere lensmann i Berlevåg og Gamvik, Hans Kilvik, sier Kripos ble orientert om ulykka, men at det ble enighet om at det ikke var nødvendig for dem å komme til Gamvik.

– Dette er ikke riktig, sier Bjørkås. Han har gått gjennom vaktjournalene for mars 1982, og der står det ingenting om at Kripos verken er orientert om ulykka eller at de er bedt om å bistå.

– Hvis noen har blitt enige om at Kripos ikke skal bistå, må det ha skjedd uten at det er registrert i vaktjournalen. At noe slikt skulle ha skjedd, uten at det er nedfeldt i journalen, finner jeg merkelig, sier Bjørkås.

Viktige spor skylt på havet

Det var i går NRK kunne avsløre at viktige biologiske spor ble skylt på havet i forbindelse med hevinga av Twin Otteren som styrtet i havet 11. mars 1982. Både dykkere og andre som var med i denne prosessen hevdet at spor som kunne gitt svar på om fartøysjef Peer Christian Hovring satt i cokpiten da flyet styrtet, og som kunne gitt svar på om han var påvirket av medisiner, ble spylt på havet. Hovring var den eneste av de omkomne som ikke ble funnet.

Magne Lorentsen
I forbindelse med hevinga ble ikke Kripos' identifikasjongruppe tilkalt. På Finnsnes satt rettsodontolog Magne Lorentsen og ventet på å reise til Gamvik, men ble aldri bedt om å komme. Dette er eneste gangen denne gruppa ikke har vært tilkalt i forbindelse med en slik ulykke, og en nyutdannet distriktslege ble satt til den vanskelige jobben med å identifisere de omkomne.

Han ba flere ganger om at rettsmedisinere måtte tilkalles men ble ikke hørt. Hans Kilvik, som var lensmann i Berlevåg og Gamvik, mener dette er feil og sier Kripos ble tilkalt, men at det ble enighet om at det ikke var behov for dem i Gamvik.

Av Stein-Arild Olaussen

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no