skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

DNA-spor spylt på havet

Viktige bevis gikk tapt under hevingen av vraket av Widerøe-flyet som styrtet utenfor Gamvik i 1982. Det hevder flere av mannskapene som var med på hevingen. Disse sporene kunne gitt viktige bidrag til å oppklare ulykka.

Publisert 02.12.2002 15:16. Oppdatert 03.12.2002 15:22.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Dykker Tom Olsen er en av de som hevder at viktige spor ble spylt på havet.

Olsen var ansatt som pilot og instruktør i Widerøe da ulykka skjedde. Han var også dykkerinstruktør og tidligere marinejeger. Han engasjerte seg særlig i søket etter Hovring. Da cokpiten ble hevet sto han på dekket til bergingsfartøyet «Hugo Trygvason» og så at det som kunne være viktige bevis ble spylt bort.

Spylt på havet

Tom Olsen
Flere andre vitner bekrefter det Tom Olsen forteller. Et medlem av det lokale hjelpekorpset forteller at han så levninger bli spylt på havet og skipperen på bergingsbåten «Hugo Trygvason» bekrefter at de fikk ordre om å spyle ren alle vrakdeler som kom om bord. Dykker Ole Martin Rønning fra Hammerfest var også på dekket da cokpiten ble hevet, og han så det samme som Olsen.

Ingen rettsmedisinere

Det var ingen rettsmedisinere til stede i Gamvik da de omkomne ble hentet opp. Dette tiltross for at det allerede i 1977 ble det opprettet en egen ID gruppe underlagt KRIPOS, men de ble ikke bedt om å komme til Gamvik, noe som aldri har skjedd etter at denne gruppa ble etablert.

Arbeidet med å identifisere de omkomne ble overlatt til distriktslege Finn Bjørn Rørvik som var tretti år og nyutdannet lege da ulykka skjedde. Han ba flere ganger om at det måtte tilkalles rettsmedisinere men ble ikke hørt.

– Likskjending

Jon Hovring
– Dette må være en kriminell handling. Jeg vil gå så langt som å si at dette er en likskjending, og det må igjen føre til en politietterforskning. Det sier bror til kapteinen på ulykkesflyet, Jon Hovring.

Tidligere leder av flyhavarikommisjonen, Wilhelm Mohr, ønsker ikke å kommentere de nye opplysningene i dag.

Av Stein-Arild Olaussen

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no