skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

– Britiske fly var nær Mehamn

Britiske jagerfly var i luftområdet den dagen Mehamnulykken skjedde, opplyser pensjonert identifikasjonsoffiser Alex Kverneland i Luftforsvaret.

Publisert 27.11.2002 22:51. Oppdatert 27.11.2002 23:03.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Kverneland sier at dette ble rapportert videre, uten at han vet hva som skjedde med opplysningene. Han vil heller ikke si om de britiske jagerflyene hadde noe med Mehamnulykken å gjøre eller ikke.

– Det har jeg ingen forutsetning for å si noe som helst om, understreker Kverneland, som likevel mener det er viktig at opplysningene om dette kommer frem.

Kverneland jobbet ved Luftforsvarets radar i Sørreisa i Troms, og var på vakt den aktuelle dagen.

Mot Sovjet

Han sier at to britiske jagerfly den dagen fløy nordover til Finnmark, og deretter gikk østover og passerte 24. lengdegrad. Dette området ble ellers ikke brukt av utenlandske NATO-fly, for ikke å provosere det daværende Sovjetunionen.

Den britiske forsvarssjefen sir Michael Boyce vil gi granskningskommisjonen for Mehamnulykken tilgang til alle opplysninger for å komme til bunns i saken, sier han i dag.

Briter vil hjelpe

Sir Michael er nå på besøk i Norge. Til NRK understreker han at han selv ikke kjenner til ulykken, men at britene vil hjelpe til med oppklaringen om de kan.

Flere øyenvitner sier at de så britiske jagarfly i området i Øst-Finnmark der Widerøe-flyet med 15 mennesker om bord styrtet i 1982. Samtidig er det klart at britiske flyeksperter tviler på at flydelen som ble funnet etter ulukken er fra et britisk Harrier-fly.

(NRK)

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no