skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Nær ulykke dagen før

Dagen før Widerøeflyet styrtet utenfor Gamvik i 1982 ble det samme flyet nesten truffet av to jagerfly under avgang fra Sørkjosen.

Publisert 27.11.2002 17:14. Oppdatert 27.11.2002 17:21.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Eilif Hernes var kaptein på flyet dagen før ulykken og forteller at betjenten i tårnet gjorde ham oppmerksom på at et jagerfly hadde krysset rett foran Twin Otteren, mens jagerfly nummer to passerte rett bak et par sekunder senere.

Selv så han ikke episoden fordi han hadde solen i øynene og fordi flyets nese var vendt oppover i det de var på tur mot marsjhøyden.

Kraftig turbulens

Det var sol, men det blåste ganske kraftig fra syd-øst denne dagen, og det lager kraftig turbulens forteller Hernes. Episoden fant sted da flyet tok av fra Sørkjosen ved 13-tiden 10. mars 1982, og kaptein Hernes og copilot Rolf Visnes fikk umiddelbart beskjed om hendelsen fra tårnet ved flyplassen.

Hernes har lang fartstid som flyger. I over 25 år har han fløyet i Widerøe, men han har aldri vært så nær et sammenstøt som denne dagen.

Av Elisabeth Andersen

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no