skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Britisk sir har svaret

Sir Peter Squire er mannen som sitter inne med svaret på om britiske Harrier-fly brøt flyforbudet øst for 24 grader i 1982.

Publisert 25.11.2002 14:59.
Han er også den som vet hva som egentlig hendte da et Harrier-fly ba om en prioritert landing i Tromsø like etter Widerøe-ulykken 11. mars 1982, skriver VG.

Han kan også fortelle hvordan det britiske flyet kaptein Birger Kristiansen så på Bardufoss, fikk sine skader.

Peter Squire ble Wing Commander og dermed sjef for 1 Squadron i mars 1981. Denne skvadronen hadde Tromsø som en av sine faste operasjonsbaser på 80-tallet, og det var 1 Squadron som var stasjonert på Langnes Lufthavn i Tromsø i mars 1982.

I dag er Peter Squire adlet av dronning Elisabeth med tittelen Sir, og er øverste sjef for det britiske luftforsvaret. Før han ble forfremmet til sjef for 1 Squadron i 1981 var han dronning Elisabeths personlige sekretær i saker knyttet til RAF. Squire skal pensjoneres fra sin stilling i august neste år.

Den engelske forsvarsjournalisten Tom Newton Dunn mener det vil være vanskelig å finne ut av en eventuell forbindelse mellom 1 Squadron og Mehamn-ulykken.

- Det britiske forsvarsdepartementet vil aldri innrømme noe før det kan bevises, sier han. Mange av flyene som var i Tromsø i 1982 ble skutt ned og ødelagt under Falklandskrigen. Dunn mener det eneste måtte være hvis saken ble tatt opp i det britiske parlamentet og det britiske luftforsvaret måtte svare på direkte spørsmål fra parlamentsmedlemmer.

- Da må de fortelle hele sannheten, sier Dunn til VG.

Peter Squire er for tiden på reise i utlandet, og VG har ikke lykkes å komme i kontakt med ham. Kilder i det britiske Forsvarsdepartementet sier imidlertid til VG nå i helgen at de har gått gjennom arkiver både i departementet og i det britiske luftforsvaret RAF. De slår fast at det aldri har vært stilt spørsmål hverken fra norske myndigheter eller de to havarikommisjonene om 1 Squadron og overtredelse av flyforbud eller tilknytning til Widerøe-ulykken.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no