skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Del av Harrier-fly funnet

Det er funnet en del fra et Harrierfly i Finnmark. Flere øyevitner har fortalt at de så to Harrierfly i området samtidig som Widerøs Twin Otter styrtet i sjøen øst for Gamvik i 1982 og 15 mennesker mistet livet.

Publisert 22.11.2002 17:24. Oppdatert 22.11.2002 18:50.
Vrakdelen ble undersøkt av Oddmund Bjørnaali
Det var en fisker fra Harstad som for snart tre år siden fant en vrakdel fra et fly i flomålet på Ingøya i Finnmark. NRK har fått tilgang til vrakdelen, og i dag har en av Norges fremste eksperter på jetjagere, kaptein Oddmund Bjørnaali ved Bodø hovedflystasjon identifisert delen. Han sier den stammer fra et Harrier jagerfly. Flydelen bærer tydelig preg av å ha kollidert med en massiv gjenstand.

Øyenvitneskildringer

I dag har øyevitner fortalt at de så et skadd britisk Harrierfly foreta en nødlanding på Bardufoss flyplass i Troms, like etter at Widerøes Twin Otter hadde styrtet. Øyevitnene studerte flyet på nært hold. De forteller til NRK at de så en flenge i forkanten av en av vingene. I dette flenga fant de spor etter grønnnmaling. Widerøeflyet som styrtet var malt hvitt og grønt.

Forsvaret benekter

Både Forsvaret og de forskjellige kommisjonene som har granska Widerøeulykka, har i 20 år benektet at det befant seg militære fly i området der Twin Otteren styrtet, Et utall av vitner har uavhengig av hverandre fortalt at de så to jetjagere i området like før og like etter havaritidspunktet. Alle undersøkelseskommisjonene har hevda at et 40-talls vitner må sett feil.

Vrakdelen som i dag er identifisert som en del fra et harrierfly, kan være biten som løser mysteriet om Twin Otter-ulykka ved Gamvik i 1982.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no