skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Flere biter i Mehamn-puslespillet

Flere nye vitner som kan bidra til å løse gåten rundt Mehamnulykka har meldt seg etter Brennpunkt-programmet.

Publisert 22.11.2002 12:09.
Kommisjonen som blir nedsatt for å granske Mehamnulykken enda en gang, får nye biter til puslespillet. Torsdag kom to vitneutsagn som sett i sammenheng kan ha stor interesse for den nye granskningskommisjonen.

Fremmed vrakdel

Terje Johnsen
Tidligere marinedykker Terje Johnsen var en av de første som kom til ulykkesstedet, om bord på marinefartøyet KNM Horten. Han fortalte torsdag til Nordnytt at en vrakdel som ikke tilhørte det havarerte Widerøe-flyet ble funnet på stedet.

- Den var formet som en trekant, og jeg var og er ikke i tvil om at det måtte være vingespissen fra et fly. Den hadde en annen farge enn ulykkesflyet fra Widerøe, fortalte Terje Johnsen.

Meldte seg for politiet

Samme dag som Johnsen sto frem med sin historie, meldte en tidligere offiser ved Bardufoss flystasjon seg for Statsadvokaten i Troms og Finnmark. Han ønsker å bli avhørt, for å fortelle hva han opplevde på Bardufoss flystasjon om
ettermiddagen ulykkesdagen.

Til NRK Nordnytt har han anonymt fortalt at han på nært hold studerte et Harrier-fly som hadde landet på stasjonen. Det var slått havarialarm under landingen, men flyet kom trygt ned.

Ifølge offiseren hadde flyet en flenge i forkant av høyre vinge. I flengen var det spor etter grønnmaling. Harrier-flyet var også skadd under buken og bakover.

Truffet i luften?

Et tredje vitne som også vil ha stor interesse for den nye kommisjonen, er en annen av dykkerne som var med på å heve vraket. Torbjørn Andersen forteller til avisa Nordlys at han er sikker på at flyet må ha blitt truffet i lufta, ut fra hva han så.

- Venstre side, der kapteinen satt, var blåst bakover. Alt var rensket bort, til og med trekket og stoppingen i setet var skrellet bort, forteller han.

Torbjørn Andersen mener skadene på flyet, der ene halvpart av cockpit er sterkt skadet og andre halvpart nesten uten skader, er uforenlig med skader oppstått i sammenstøtet med sjøen.

Andersen sier til avisen at han ikke har fortalt sin historie før, fordi ingen har spurt.

Bakgrunn: Gåten LN BNK (12.01.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MEHAMNULYKKEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no