skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

– Stortinget må bestemme

Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Ågot Valle (SV), godtar ikke at samferdselsministeren skal nedsette en ny granskingskommisjon etter Mehamnulykken.

Publisert 20.11.2002 22:28.
SE OGSÅ:
– Det er Stortinget som må nedsette en ny kommisjon. Først da vil vi kunne være sikre på at den er uhildet. Regjeringen kan ikke granske regjeringen, sier Valle.

Hun slår seg ikke til ro med at samferdselsminister Torild Skogsholm (V) lover å nedsette en uavhengig kommisjon med helt nye medlemmer, selv om hun er positiv til at Skogsholm har satt saken på den politiske dagsordenen igjen.

Tillit

Ågot Valle (SV)
– Like viktig som å finne ut hva som egentlig skjedde, er flyhavarikommisjonens rolle. Vi må kunne ha tillit til flyhavarikommisjonen, derfor er det viktig at Stortinget og ikke regjeringen nedsetter en ny kommisjon. Det bør være i alles interesse at samtlige av sakens sider kommer fram. Det må bli klart hvem som spilte hvilke roller, sier Valle.

Samferdselsminister Torild Skogsholm besluttet å nedsette en uavhengig kommisjon på bakgrunn av opplysninger som kom fram i NRK Brennpunkt tirsdag.

Der opplyste ansatte i Forsvaret for første gang at britiske jagerfly var på ulovlig tokt i området da ulykken skjedde i 1982. Mehamnulykken er blitt gransket av to havarikommisjoner, som begge har avvist teorien om at et utenlandsk, militært fly kolliderte med Twin Otter-flyet før det styrtet og 15 mennesker omkom.

Drøftes torsdag

Valle tok selv opp spørsmålet rundt Mehamnulykken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen tirsdag.

I til sammen tre rapporter avviste flyhavarikommisjonen at det var jagerfly i ulykkesområdet
– Komiteen vil torsdag drøfte den nye utviklingen i saken, sier hun til NTB. Samferdselsminister Torild Skogsholm håper en ny gransking av ulykken vil skape ro blant de pårørende.

– Av respekt for de pårørende og av hensyn til de nye opplysningene som er kommet fram, mener jeg ulykken må granskes på nytt. Hvis vi nå klarer å komme enda lenger i arbeidet med å finne årsaken til ulykken, tror jeg mange vil finne en større ro, sier Skogsholm.

Hun er usikker på om de tidligere kommisjonene har funnet ut hva som førte til at flyet styrtet. Konklusjonen har i begge tilfeller vært at sideroret brøt sammen under ekstreme værforhold.

– Det kan hende vi ikke har funnet årsaken til ulykken, og det kan hende vi har funnet den. Nå skal vi ha en ny gjennomgang som forhåpentlig vil skape ro, sier Skogsholm.

(NTB)


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no