skilleVæret enkelskilleSendingene i Troms og Finnmarkskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark > Mehamnulykken Sist oppdatert 12:36
 

Flere partier vil ha ny granskning

Både Ap, KrF og SV mener det er grunnlag for nye undersøkelser av Mehamnulykken i 1982 der 15 mennesker mistet livet.

Publisert 20.11.2002 08:05. Oppdatert 20.11.2002 10:13.
KrFs Modulf Aukan i Stortingets kontrollkomite er sikker på at ting har vært holdt skjult.

Flere uavhengige kilder fortalte i Brennpunkt tirsdag kveld om fremmede jagere som fløy ulovlig i Finnmark den dagen Widerøe-flyet styrtet utenfor Gamvik.

– Regjeringa har ikke noe valg

Sekretær i Stortingets kontrollkomite, Kjell Engebretsen (Ap), mener regjeringen nå ikke har noe valg. Han oppfordrer samferdselsministeren til å gå igjennom saken.

– Ja, jeg synes det vil være rimelig at hun gjør det selv om saken er vurdert og gransket flere ganger. Med de opplysningene som nå foreligger, vil jeg nok se det som riktig, sier han etter å ha sett Brennpunkt.

– Slik som dette programmet nå viste, så skal det veldig, veldig mye til for å overbevise meg om at det ikke var noe fly i området på det aktuelle tidspunktet, og da vil det være riktig for oss alle at vi får en nærmere gjennomgang av dette, sier han.

Ny granskningskommisjon

SV sa allerede tirsdag morgen at saken bør granskes. – Det bør naturligvis nedsettes en granskingskommisjon, og det bør skje snarest mulig, slår Olav Gunnar Ballo fast etter programmet.

Samferdselsministeren kunne i går kveld ikke kommentere programmet fordi hun ikke hadde sett programmet. Nestlederen i Stortingets kontrollkomite, Martin Engeset (H), mener det er for tidlig å si om det bør bli gransking.

– Det er for tidlig å ta stilling til. Men slik jeg vurderer det på bakgrunn av Brennpunkt-programmet, så fremstår saken som meget alvorlig, og det er kommet fram nye opplysninger som det er grunn til å se nærmere på.

Møter om saken

I ettermiddag kommer flere partier til å drøfte saken. I Gamvik håper ordfører Roger Hansen (Ap) nå på et endelig svar. – Vi må få en etterforskning som gjør at folk i ettertid føler at de blir tatt alvorlig.

Av Eirik Palm


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 

Den fryktelige dagen

Dette er det siste bildet som ble tatt av Widerøes LN-BNK i rutetrafikk. Bildet ble tatt havaridagen 11. mars 1982.

Gåten LN BNK

Den nye Mehamnkommisjonen har allerede nå fått ryddet opp i en del rykter og spekulasjoner.

Får vi nå vite sannheten?

Det store spørsmålet er hvem som visste hva som foregikk, og hvorfor denne informasjonen ikke er formidlet videre – har myndighetene kjent til dette uten å fortelle sannheten? Les Brennpunkt-redaktør Morten Møller Warmedals lederkommentar.

Teori om krasj med jagerfly svekkes

Flere av vitnene som forklarer seg for Mehamn­kommi­sjonen avviser at et britisk jagerfly krasjet med Twin Otter-flyet som styrtet i havet utenfor Gamvik i mars 1982.

Avviser dekkoperasjon

Tidligere sjef på Bardufoss flystasjon avviser muligheten for en dekkoperasjon som skulle skjule at et britisk jagerfly var innblandet i Mehamnulykken.

Ny Mehamnkommisjon

Stortingets presidentskap har oppnevnt tidligere førstelagmann Gaute Gregusson fra Tromsø til leder av granskningskommisjonen for Mehamnulykken. Her er hele lista over medlemmer og kommisjonens mandat.

Vardøradaren registrerte fremmed fly

Vardøradaren registrerte fremmed fly på havaritidspunktet for Mehamnulykken. Observasjonen er ikke nevnt i havarirapportene.

Pårørende lettet over ny kommisjon

De pårørende er lettet over at det skal oppnevnes en ny granskningskommisjon etter Mehamnulykken i 1982.

Havarikommisjonen står på sitt

Leder av havari-kommisjonen som etterforsket Mehamn-ulykken, pensjonert generalløytnant Wilhelm Mohr, avviser at de har holdt noe skjult.

Ny gransking av Mehamnulykken

Samferdsels-departementet har vedtatt å gjennomføre en ny gransking av Mehamn-ulykken. De opplysninger som er kommet fram i de siste dagene må tas på alvor, sier samferdselsminister Torhild Skogsholm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no