skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

- Kautokeino kan takke seg selv

Kautokeino-samfunnet er selv skyld i overgrepssakene den siste tiden. Årsaken er manglende respekt for loven, sier samfunnsforsker.

Publisert 10.03.2006 21:04. Oppdatert 10.03.2006 21:05.
Av Trine Hamran

Kautokeino-samfunnet kan takke seg selv for overgrepssakene som har blitt rullet opp siden jul, hvor fem menn nå er innblandet.

Det sier Odd Mathis Hætta, førsteamanuensis ved Høgskolen i Finnmark.

Mangler respekt for loven

Samfunnet i Kautokeino har en generell liberal lovfortolkning, og dette må ta skylda for at menn i tjueårene ikke repspekterer loven om seksuell lavalder, mener Hætta.

- Innen andre områder velger man i Kautokeino en liberal tolkning av lover og forskrifter, eller man ser helt bort fra dem, sier Hætta til TV Nord.

Han viser til den liberale holdningen til motorferdselloven som finnes i Kautokeino, og sier at dette vanner ut respekten for loven.

- Ledende politikere med ordføreren i spissen går inn for tilnærmet fri motorferdsel, da kan det være vanskelig for den enkelte å se når andre grenser overskrides, sier Hætta.

Kan ikke forsvares

Manglende respekt for loven kan forklare overgrepene, for overgrep mot barn og unge har ikke vært vanlig i det gamle samiske samfunn, sier Hætta, som mener dette henger sammen med samfunnsutviklingen.

- Men vi kan ikke forsvare disse handlingene på grunnlag av denne forklaringen, understreker Hætta, bare forstå det som skjer.

- Handlingene i seg selv kan aldri forsvares.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no