skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil hjelpe barn utsatt for overgrep

Fem menn er til nå innblandet i sedelighetssakene som har rullet opp siden i jul i Kautokeino. Omfanget har skremt mange. Sametingspresidenten er bekymret for barna det gjelder.

Publisert 07.03.2006 17:02. Oppdatert 07.03.2006 17:06.
Av Inger Elin Utsi

- Jeg oppdrar jo selv mine egne døtre i Kautokeino, så det er med vantro man hører om omfanget i disse sakene, sier Keskitalo.

Vil styrke behandlingstilbudet

I dag møtte sametingspresident Aili Keskitalo barneombud Reidar Hjermann i Kautokeino. Samtalen dreide seg om samiske barn, og da var det naturlig å snakke om overgrepssakene som er avdekket i den samiske kommunen.

Keskitalo ønsker å styrke behandlingstilbudet til barn som opplever overgrep. Det tok hun opp med barneombudet i dag.

- Særlig aktuellt er det å se nærmere på hvordan det samiske samfunn tradisjonellt har taklet slike saker. Det har jo gjerne vært slik at man har ordnet opp selv internt i denne typen saker, og ikke gått til det offentlige hjelpeapparatet, sier Keskitalo.

Hun ønsker nå å sikre at det offentlige tar sitt ansvar ved å bygge opp kompetanse på samisk språk og kultur innenfor etater som blant annet barnevern, politi og andre instanser som jobber med denne problematikken.

Ber om tips

Fem menn, alle fra Kautokeino, er nå enten siktet eller mistenkt for seksuelle overgrep mot barn.

Først var det tre menn, men politiadvokat Are Meedby forteller at opplysninger som har kommet frem i Kripos-etterforskningen som pågår nå, har fått dem på sporet av to nye menn. Begge er i tyve-årene.

Meedby ønsker ikke å si så mye da etterforskningen er i startfasen. Men han forteller at overgrepene skal ha skjedd i fjor. Politimester Arild Aaserød håper nå at folk i Kautokeino ikke tier.

- Vi håper på flere henvendelser og opplysninger, slik at vi kan komme videre.

- Hvilket mønster ser dere i sedelighetssakene i Kautokeino?

- Det ser ut til at mindreårige jenter forelsker seg i godt voksne gutter og etablerer et seksuellt forhold til dem, men dette er ulovlig i og med at vi har en seksuell lavalder på 16 år. Og det er naturligvis mennene som begår et lovbrudd, ikke de mindreårige jentene.

Vil forstå problemet

Ordfører Klemet Erland Hætta vil nå kartlegge hvordan barn i Kautokeino har det. Også presidenten mener man må kartlegge barn. Hun vil ha en helhetlig undersøkelse som ser på samiske barn spesielt.

- Det samiske samfunn er mangfoldig, og når vi snakker om barn må det ikke bli synsing uten klare tall og kunnskap basert på forskning. Dette trengs for å legge bedre til rette for gode oppvekstvilkår for samiske barn.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no