skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Ikke imponert over renseplaner

Hammerfest Energi krever at Statoil støtter bygginga av et rent gasskraftverk. Slik bør Statoil være med og begrense skadene av de kommende utslippene av Nox på Melkøya, mener kraftselskapet.

Publisert 02.03.2006 07:36. Oppdatert 02.03.2006 12:42.
Av Eirik Palm

NOx - eller nitrogenoksider - i store mengder gjør gresset gult og vannet surt. Når Snøhvit er i produksjon vil gasskraftanlegget på Melkøya slippe ut inntil 780 tonn i året.

I stedet for å bygge renseanlegg, søker Statoil om såkalt tredjepartstiltak hvor selskapet vil bruke supplybåter med gassdrift og rensing. Prosjektdirektør Bjørn Blix i Hammerfest Energi er ikke imponert over planene.

Vil ha lokale tiltak

- Årsaken er at NOx er en gift som påfører skader lokalt der den slippes ut. Når Statoil har fått krav om å gjennomføre tredjepartstiltak, så er det rimelig at det skjer slik at virkninga av giften blir dempet. Det betyr at når man slipper ut NOx i Hammerfest-området, så må det også renses i Hammerfest-området.

Derfor mener Hammerfest Energi at Statoil heller må støtte byggingen av det planlagte gasskraftverket som har rensing av CO2 og NOx, som et avbøtende tiltak for utslippene fra Melkøya.

Til høring

Nå er søknaden ute til høring, og Hammerfest Energi mener det vil gi mer miljømessig gevinst om Statoil støtter det planlagte gasskraftverket.

- De tre skipene eies ikke av Statoil, det er skip som leies inn på ti og fem år. Det er også slik at flytende fartøy flyttes rundt etter behov, sier Blix.

Men Statoil forsvarer planene.

- Fartøyene brukes stor grad sørpå, der NOx faktisk kan være en utfordring for naturen. Hvilket ikke er tilfelle i Hammerfest, hvor utslippet ikke ville hatt noen betydnig i det hele tatt, sier informasjonsleder Sverre Kojedal.

Trenger stadig penger

Det er Statens Forurensningstilsyn som skal avgjøre søknaden.

Samtidig er det på det rene at Hammerfest Energi trenger penger for å få bygget gasskraftverk med CO2- og NOx-rensing. Kraftselskapet har på nytt forskøvet tidsplanen for når det planlagte gasskraftverket kan stå klart, denne gangen til 2009.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no