skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Holder Ifjordfjellet vinteråpent i år

Politikerne gleder seg. Dette kan være første skritt mot en helårsvei.

Publisert 16.02.2006 07:23. Oppdatert 16.02.2006 10:13.
Av Merete Jørstad

VÆRHARD STREKNING: Brøyteskjæringene på Ifjordfjellet kan bli svært høye når det lir utpå vinteren. Foto: NRK
Ifjordfjellet holdes åpent i hele vinter. Det har Statens Vegvesen avgjort. Vegsjef i Øst-Finnmark Per Ivar Harila sier vegvesenet omprioriterer en million kroner for å holde veien over Ifjordfjellet åpen. Og det er for å sikre at også folket på Nordkyn får ferske matvarer.

- Hovedårsaken til at vi holder fjellet åpent i vinter er endringene i næringstrafikken. Veien har fått større betydning og så på vinterstid. Spesielt handler dette om forsyninger som skal ut til Nordkyn, som nå fraktes langs vei i større grad enn tidligere. Vi har også fått klare politiske signaler med ønske om å holde veien over Ifjordfellet åpent. Vi har derfor omprioritert vel en million kroner til dette formålet. Men det betyr at det går ut over vedlikehold av veier, sier Harila.

Håp om permanent vinteråpning

Vanligvis stenges den værharde strekninga over Ifjordfjellet før jul - åpnes gjør den først til pinse. Da er det tungvint å komme seg til og fra, så vegvesenet sin avgjørelse om å holde veien åpen i hele vinter gleder flere enn ordfører i Lebesby, Harald Larsen:

- Det betyr jo at vi får melk i kjøledisken de dagene vi er vante til.Vi skal huske på at om Ifjordfjellet er stengt må varene kjøres det 50 mil lengre og det tar tid. Så det at vegvesenet nå prioriterer å brøyte Ifjordfjellet betyr mye for deg og meg og de andre som skal bo her i dette samfunnet.

Kan ikke garantere helårsåpent

Men gleden kan bli kortvarig. Foreløpig er det kun denne vinteren det beryktede Ifjordfjellet skal holdes åpen for trafikk. Om det samme skjer neste gang vinteren finner Finnmark er høyst usikkert, beklager vegsjefen:

- Vi må se til neste år hvordan våre tall ser ut. Om vi skal holde Ifjjordfjellet åpent også neste vinterr må vi få Stortinget bevilge penger til dette.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no