skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Misbruk av mindreårige overalt

Sexmisbruk av mindreårige jenter ikke noe spesielt fenomen for Kautokeino, mener helsesøster Solveig Abrahamsen. Hun vil ha mannsforeninger i hele fylket.

Publisert 11.01.2006 06:26.
Av Silvana Elisabeth Granlien.

Det mener mangeårige helsesøster i Vardø, Solveig Abrahamsen. Hun mener veien å gå er å danne mannsforeninger mot sexmisbruk som i Kautokeino over hele fylket.

Må endre holdning

Vardø har hatt tilsvarende problemer som Kautokeino, og kommunene er ikke spesielle, sier hun.

- Jeg vet at det ikke bare er i Kautokeino. Jeg tror dette skjer i de fleste kommunene i landet vårt, desverrre.

Det er menns holdninger som må endres, og det må de gjøre selv, sier Abrahamsen. Hun peker på mannsforeningen i Kautokeino.

- Jeg håper det kan videreføres til alle kommunene i Finnmark. Det ville jo være fantastisk om det startet her i Finnmark.

De voksnes ansvar

I Vardø finnes det flere fritidstilbud for ungdom, og foreldrene har dannet en gruppe kalt Nattmåsene som ser etter ungdommene på ettermiddag og kveldstid. Men problemene er ikke løst, og unge jenter er naive, sier Abrahamsen.

- Det er jo smigrende at voksne vil ha kontakt med dem, tar dem på og inviterer dem hjem og på fester. Det skal jo noe til for å klare å stå i mot. Det er jo ikke deres ansvar alene, det er jo de voksne som må ta affære.

Abrahamsen synes det er positivt at menn i Kautokeino har tatt tak i problemet, og hun tror det er veien å gå.

Vil ha foreldrenettverk og politi

Fungerende fylkeslege Beate Lupton i Finnmark sier helse og sosialavdelingen gjerne bidrar med råd og veiledning, men problemene er et kommunalt ansvar. Helsevesenet må ta tak i sakene, ungdommen må få tilbud om idrett og kreative aktiviteter – og foreldrene må ta affære:

- Vi trenger foreldrenettverk som kan bistå til å kartlegge hvem disse jentene er sammen med, om det langes brennevin og hvor de samles. Jeg har erfaring for at det er mulig å bryte slike miljøer dersom foreldene blir enige om å gripe inn.

Og en hard linje må følges overfor overgriperne, sier hun:

- Dette er ikke akseptabelt, at eldre menn er sammen med mindreårige jenter. Man må statuere eksempler og anmelde til politiet.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no