skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

- Uhørt sameavtale

Det nye forvaltningsregimet for land og vann i Finnmark er i ferd med å havne i alvorlig trøbbel med seg selv allerede før det er samlet. Egil Ollis opptreden de siste dagene vekker sterke reaksjoner. Ord som "uhørt" og "kupp" blir nå brukt om Ollis fremgangsmåte.

Publisert 04.01.2006 07:10. Oppdatert 04.01.2006 11:27.
Av Trine Hamran

OMSTRIDT LEDER: Egil Olli blir den første lederen for Finnmarkseiendommen.
Forsøkene på å dempe konfliktene rundt retten til land og vann har vært intense etter at lovvedtaket ble gjort på Stortinget i fjor.

Bitter konflikt

Begge fronter har sagt at nå gjelder det å legge gammel strid bak seg og gå videre.

Men allerede før det nye styret har møttes, synes det nå klart at den bitre konflikten har blusset opp med fornyet kraft etter at det ble klart at APs sametingsrepresentant Egil Olli blir leder av styret og at Finnmarkseiendommens administrasjon skal til Porsanger, og kommisjonen skal til Tana.

Avtalen ble kjent gjennom NRK i går. En slik avtale er uhørt, sier SV-politiker Inga Manndal i Finnmarkseiendommens styre:

- Jeg var forberedt på at det skulle komme kamper og maktkamper innad i styret, men jeg trodde ikke at vi skulle gå så kraftig ut før vi i det hele tatt hadde møttes, sier Manndal til NRK i dag.

Overrasket

Sametingets representanter skal ha felles gruppemøter før styremøter i Finnmarkseiendommen. Med styrelederens dobbeltstemme kan de tre representantene i prinsippet avgjøre alle saker.

Fylkestingets representant i styret, Inga Manndal, er overrasket:

- Jeg kan ikke forstå at Sametinget kan gripe så hardt inn i dette at de omtrent har lagt premissene for fire år fremover, sier hun.

- Et kupp

De andre styremedlemmene fra fylkestinget er foreløpig tause om saka. Arbeiderpartiets Erling Fløtten var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar, mens Tormod Bartholdsen fra Høyre ønsker ikke å kommentere saken i det hele tatt.

Leder i Finnmark Høyre, Robert Gærnæ, mener det er greit at Høyres styrerepresentant ikke vil si noe foreløpig.

- Men jeg synes det er kjempeoppsiktsvekkende at Egil Olli har gått sammen med de andre grupperingene på Sametinget og skal nærmest kuppe Finnmarkseiendommens styre. At han ikke forholder seg til Finnmark Arbeiderpartis organer, synes jeg er veldig oppsiktsvekkende.

Kan bli stortingssak

Stortingsrepresentant for Finnmark fremskrittsparti, Jan Henrik Fredriksen, var hele veien mot innføringa av finnmarksloven.

Han finner nå nye grunner til kritikk.

- Dette er et så grovt brudd på og et overtramp at jeg vil ta denne saken inn for Stortinget, sier Fredriksen.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no