skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vil ha makta i fire år

Sametingets representanter vil ha både leder og nestleder for Finnmarkseiendommen – i hele den første valgperioden.

Publisert 02.01.2006 12:35. Oppdatert 02.01.2006 14:33.
Av Jenny Duesund og Knut-Sverre Horn

Egil Olli bør være leder for FE i fire år, mener de tre representantene fra Sametinget.
Egil Olli (Ap) bør være leder i fire år, med Berit Ranveig Nilsen som nestleder. Det sier de tre representantene valgt av Sametinget – Olli, Nilsen og Per A. Bæhr – i en pressemelding.

Lederkampen er viktig fordi lederens dobbeltstemme kan komme til å avgjøre mange viktige saker.

– Olli og Nilsen har god kjennskap til loven, og stor tillit blant befolkningen i Finnmark, mener representantene selv. De ber fylkestingets representanter å støtte forslaget, slik at styret kan samles om leder og nestleder for hele valgperioden, det vil si fire år.

– Dette anser vi som en stor fordel, for å få til en så god start som mulig for styringen av Finnmarkseiendommen, heter det i pressemeldinga.

– Skal være likeverdige

Men Erling Fløtten (Ap), som er valgt inn i styret av fylkestinget, reagerer på at de tre vil ha samisk ledelse av styret i alle de fire årene.

– Det bryter med intensjonen om at det skal være to likeverdige parter. Det skal være en balanse i dette. Det er ikke slik at den ene parten skal ha all makt i fire år med dobbelstemme for lederen, sier Erling Fløtten

– Jeg er utpekt av Arbeiderpartiet som lederkandidat, og det er jeg fortsatt, fastslår Fløtten.

Ap mot Ap

Det er dermed to kandidater fra samme parti som står mot hverandre i lederstriden.

Skillelinjene i Finnmarkseiendommen går så langt ikke etter partigrensene, men etter tilhørighet til sametinget eller fylkestinget som hver velger tre representanter.

Høyres representant Tormod Bartholdsen er valgt fra fylkestinget, men er tidligere sametingsrepresentant. Han vil idag ikke kommentere hvem han ønsker som leder, men sier han ikke vil binde seg til noe før første styremøte 16.–17. januar.

Bytter på ledervervene

Ifølge Finnmarksloven er det Sametinget som bestemmer hvem som nå skal bli leder og nestleder for Finnmarkseiendommen, dersom det ikke er et flertall i styret. Sametinget har denne makta i 2006 og andre partallsår, mens fylkestinget bestemmer i oddetallsår. Det går ikke klart fram av Finnmarkslovens paragraf 7 om ledelsen skal velges for hele valgperioden, hva som eventuelt skal til for å kaste en valgt ledelse, eller om ledelsen skal skiftes ut hvert år dersom de to fraksjonene er uenige. Men Erling Fløtten er ikke i tvil om at den siste tolkningen er den rette.

– Blir man ikke enig, skal det skiftes hvert år, og det tror jeg er det rette med hensyn til alle interessene som er involvert, sier Fløtten.



LENKER
Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no