skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Vurderer å hente opp Snøhvit-oljen

Statoil vurderer oljeutvinning på Snøhvit-feltet. Goliat-funnet kan gjøre det lønnsomt å hente opp oljen også i gassfeltet, sier oljeselskapet.

Publisert 23.12.2005 07:17.
Av Eirik Palm

Statoil har til nå ment at det er ulønnsomt å hente opp Snøhvit-oljen, men Goliat-funnet kan gjøre det lønnsomt.

– Vi har olje på Snøhvit også, og vi kommer over nyttår til å se på Snøhvit-oljen for å finne ut om denne nye informasjonen og det nye funnet kan gi effekter i forhold til økonomien som vi er avhengig av for å få dette utbygd og produsert, sier informasjonsleder Sverre Kojedal i Statoil.

Tynn oljesone

Under gassen på Snøhvitfeltet er det en tynn oljesone. Statoil har til nå ment at kostnadene har vært for store og gevinsten for liten til at denne oljen kan hentes opp. Men de nye funnene på Goliat-feltet kan endre hele bildet. minst åtte milliarder koner bli hentet opp.

– Ett er jo prisnivået på den oljen som kan eksporteres. Noe annet er jo hvor mye olje vi får ut og hva det vil koste.

Nytt anlegg på Melkøya

Det er funnet både olje og gass på Goliat-feltet. Gassen vil trolig være med på å danne grunnlaget for et nytt gassprosessanlegg på Melkøya. Samtidig utelukker ikke Statoil at oljen fra både Snøhvit og Goliat kan bli ført til land her.

– Men det må eventuelt komme som et resultat etter vurderinger av hva som er best og sikret, og billigste måte å gjøre det på, sier Kojedal.

– Nederlag for SV

Administrerende direktør Helge Eide i Det Norske Oljeselskap, sa til NRK onsdag at rettighetshaverne framover vil vurdere en eventuell utbygging av Goliat. En like god førjulsnyhet er det ikke for miljøbevegelsen, som jobber hardt for å hindre utbygging. Særlig SV er under press.

- Det er et kolossalt nederlag for SV og det bør også være et kolossalt nederlag for Sp som har oljeministeren som sier ja eller nei i denne saken, sier kampanjeleder Truls Gullowsen i Greenpeace.

Det italienske oljeselskapet Eni er operatør på Goliat med en eierandel på 65 prosent, mens Statoil eier 20 og DNO 15 prosent.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no