skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– For mange ukritiske leger

Mange norske leger setter pasienter i fare ved å være for slepphendt med vanedannende medikamenter, mener Helsetilsynet. Leger er for ukritiske, slår tilsynet fast.

Publisert 09.12.2005 07:03. Oppdatert 09.12.2005 11:31.
Av Eirik Palm

- Ja, våre tall viser i hvert fall helt klart at mange leger er det, sier jurist og seniorrådgiver Jostein Vist i Helsetilsynet.

– Farlig

I Hammerfest har en lege nylig fått advarsel for å ha forskrevet store mengder vanedannende legemidler til pasienter over lengre tid. Det var etter bekymringsmeldinger fra apoteket i Hammerfest at Helsetilsynet undersøkte forskrivingspraksisen til en lege. Legen har nå fått en advarsel for brudd på helsepersonelloven og pålegg om å endre praksisen omgående. I tillegg varsler Helsetilsynet legen kan vente en kontroll av forskrivingspraksisen i løpet av 2006.

- Ved at vi i en konkret sak gir advarsel til en lege, så har vi ment at virksomheten som utøves kan være til skade og kan være farlig for pasienten, sier Vist.

40 saker

Men dette er bare en av mange slike saker i Norge årlig. Fra 2004 og fram til i dag har 19 leger mistet retten til å forskrive slike legemidler, en har fått begrenset tillatelse og 20 har fått advarsler.

- Vi har dem hele tiden. Etter vår mening er det alt for mange slike saker, som etter vår oppfatning kan vitne om slepphendthet hos en rekke leger i forhold til det å rekvirere legemidler.

- Hvorfor er det slik?

- Noen leger vet vi har et ønske om å tøye grensene i forhold til hva som er forsvarlig, og har en egen behandlingstanke bak det. Andre er nok for ukritiske og lar seg i for stor grad styre av pasientens ønsker og ikke av pasientens medisinske behov, sier Jostein Vist.

Alvorlig

– Det er klart vi ser alvorlig på det også fra legeforeningens side og med tanke på pasientenes sikkerhet. Det er viktig at tilsynet nå satser mer på dialog med legene, slik at vi får tatt det opp der det er et problem, sier president i Den norske Lægeforening, Torunn Janbu.Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no