skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Spansk fiskerikritikk mot Norge

Spania er på linje med Russland og Island - de anerkjenner ikke norsk suverenitet i fiskevernsona rundt Svalbard. Det spanske fiskeridepartementet synes at Norges håndtering av Elektron-saken var utidig.

Publisert 27.10.2005 15:48.
Av Trine Hamran

Seksten spanske trålere har i år tillatelse til å fiske i vernesona rundt Svalbard. I disse dager er det to trålere som fisker i denne sona.

Nå ønsker Spania å se om de sammen med Island og Russland kan prøve vernesonesaken i Haag. Det bekrefter ekspedisjonssjef i det spanske fiskeridepartementet, Fernando Curcio Ruigómez: - Vi i Fiskeridepartementet har kontaktet spansk UD i saken om fiskevernsona ved Svalbard. Vi ønsker at de gjennom sine diplomatiske forbindelser med Island og Russland kan undersøke om det er mulig for oss tre sammen å prøve saka for domstolen i Haag, sier Curcio til NRK.

Han kan fortelle at Spania er helt på linje med Island og Russland i å bestride norsk jurisdiksjon i fiskevernsonen ved Svalbard.

To spanske trålere, "Olaberri" og "Olazar", ble i fjor vår oppbragt i fiskevernsonen ved Svalbard - og anmeldt av Kystvakta. Rettsaken mot de to skal opp på nytt i november, og Curcio Ruigómez sier at Norge aldri hadde rett til å bringe opp disse to båtene.

Kritiserer Norge for Elektron-håndtering

Curcio Ruigómez har også fulgt med i Elektron-saka, og mener at norsk Kystvakt generelt gjør en grei jobb, men at de i Svalbardområdet ikke har rett til å bringe inn andre lands båter. Han sier at Norge i denne saken risikerer å skape ny usikkerhet rundt fiskevernsona på Svalbard, og at alle land som har underskrevet Svalbarstraktaten må sette seg ned og diskutere rettighetene i dette farvannet hvis saken ikke kan løses på andre måter.

Bakgrunn: Russisk tråler rømmer fra Kystvakta (17.10.2005)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ELEKTRON

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no