skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Avviser at det eksisterer en utleveringsavtale

Landsdelskommando Nord-Norge avviser bestemt at Norge og Russland har blitt enige om at de norske inspektørene skal settes av. - Mine folk blir om bord, sier kontreadmiral Trond Grytting.

Publisert 18.10.2005 10:20. Oppdatert 18.10.2005 12:27.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Jakob Arvola, Arne Store og NTB

Foto: Forsvaret

- Det foreligger ingen avtale om å få overlevert de to inspektørene om bord i den russiske tråleren Elektron.

Det opplyser Landsdelskommando Nord-Norge.

Kystvakta fortsetter derimot sine forsøk på å få innbragt den russiske tråleren til norsk havn for grov miljøkriminalitet.

Ifølge landsdelskommandoen forblir de to norske inspektørene derfor om bord for å sikre norske interesser. De avviser også at det skal ha blitt avfyrt lysgranater mot tråleren, slik russiske kilder har hevdet.

Begge de to norske inspektørene om bord har det bra.
NRKs reporter Kari Skeie intervjuet én av de to kystvaktinspektørene som holdes om bord på Elektron. Mannen, som er fra Østlandet, vil ikke stå fram med navn, men sier at begge har det etter forholdene bra: - Akkurat nå skjer det ikke så veldig mye. Det er storm, det er mye bølger og vi prøver å få sovet litt for å ta igjen litt tapt søvn. Vi har fått mat og kaffe, så sånn sett går det greit. Situasjonen er alvorlig, men vi opplever ikke noe dramatikk av noe særlig grad. Det kan sammenlignes med å vente på en flyplass på et fly som ikke kommer: kjedelig.

Tirsdag formiddag visste han ikke om at inspektørene skal over i et russisk kystvaktskip, slik russiske kilder meldte tidligere på dagen.

Sjefen for grensevakten i Murmansk, generalmajor Viktor Gubenko, sier til nyhetbyrået Itartass at Elektron så skal tas inn til Murmansk og kontrollest der.

Tråleren er mistenkt for ulovlig fiske i Barentshavet.

Båtene ligger nå i internasjonalt farvann sør for Smutthullet.

Den blir fulgt av fire norske kystvakt-skip, men nekter å rette seg etter norske ordre. Utenriksdepartementet og forsvaret har kontakt med russiske myndigheter om saken.

Kontakt via KV "Tromsø"

Kystvaktsjef Steve Olsen tror de to norske inspektørene blir med tråleren Elektron inn til Murmansk for å bli satt av der. - Tråleren har retning Murmansk og jeg ser det som realistisk at inspektørene blir med hele veien inn. Det er 10 timer til den når inn i russisk sone, og da kan vi ikke annet enn å stoppe våre egne kystvaktskip, sier Olsen. Han har kontakt med inspektørene via skipssjefen på kystvaktskipet Tromsø. Skipssjefen på Tromsø har snakket med inspektørene og de har det etter forholdene bra, sier kystvaktsjefen til NTB.

Bakgrunn: Russisk tråler rømmer fra Kystvakta (17.10.2005)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ELEKTRON
Bakgrunn: Russisk tråler rømmer fra Kystvakta (17.10.2005)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ELEKTRON

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no