skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Vardøradaren viktig i Irakkrigen

Radaren i Vardø bidro i den amerikanske krigføringen i Irak, sier seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Terje Wahl.

Publisert 12.10.2005 07:01. Oppdatert 12.10.2005 14:40.
Av Bård Wormdal

Vardøradaren ble brukt for å hindre kollisjoner mellom satelitter over Irak. En stor del av den såkalte presisjonsbombingen i Irak ble styrt fra satelitter i fast posisjon over ekvator.

Unik teknisk kapasitet

– Det at både de kommersielle og de militære satelittene fikk operere trygt uten å kollidere med noe, var en viktig forutsetning for operasjoner i Irak, sier seniorrådgiver ved Norsk Romsenter, Terje Wahl.

– Var Vardøradaren en av de som sørget for det?

– Ja, ifølge både amerikanske og norske opplysninger, så er Vardøradaren viktig for å holde oversikten over satelittenes og romsøppelets baner, sier Wahl.

Totalt er det nå flere hundre militære satelitter i verdensrommet. Vardøradaren er plassert mye lengre øst enn de fleste andre amerikanske radarsystem. Med radaren i Finnmark sin geografiske plassering og unike tekniske kapasitet, overvåker den stasjonære satelitter i østlig retning over Bangladesh, ifølge offisielle amerikanske militære kilder.

Bidrar med informasjon

Forsvarets etterretningstjeneste, som samarbeider med det amerikanske militæret om Vardøradaren, vil ikke avkrefte at radaren i Finnmark hadde en rolle i Irak-krigen.

– Det er veldig vanskelig for meg å svare på, du får nesten sende til amerikanske myndigheter, sier avdelingsdirektør i Forsvarets Etteretningstjeneste, Tom Rykken.

– Du har altså ingen formening om det?

– Ikke annet enn at vi bidrar med informasjon om objekter som befinner seg i verdensrommet. Det gjør vi daglig. Hvordan informasjonen konkret blir benyttet, hos for eksempel USA, det er det vanskelig for meg å kommentere, sier Rykken.

Siste saker:
Flere saker: ALT OM VARDØRADAREN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no