skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

- Joda, jeg går!

Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann Knut Storberget bekrefter at han tar sin mygghatt og går.

Publisert 15.07.2005 10:13. Oppdatert 15.07.2005 11:10.
Av Anine Hallgren og Jakob Arvola
Foto: Bjørn Sigurdsøn, SCANPIX

AP-politiker Knut Storberget sa han ville gå fra Karasjok til Kautokeino dersom finnmarksloven ble vedtatt. Etter loven ble det stille fra Storberget, men i august møter du justispolitikeren på Finnmarksvidda. Strekningen er på 137 lange og flate kilometer. Og finnmarksloven ble vedtatt i Stortinget den 24. mai. Dermed er det bare å stå ved sine valgløfter, sier Knut Storberget: - Jeg må si som datteren min på seks år at jeg "gru-gleder" meg litt. Det er en lang tur, men vi har begynt å planlegge såvidt.

- For seint å vri seg unna

Det var ikke uten sverdslag at finnmarksloven ble vedtatt. 11 000 finnmarkinger protesterte gjennom en godt markedsført underskriftsaksjon: denne loven syntes de ikke noe om. Og innad i partiene på Stortinget var det heller ikke enighet om loven som regulerer bruksrettigheter i landets største fylke. Eksempelvis sprakk Høyre i saken. Men Knut Storberget la all sin justispolitiske tyngde inn og mente loven vil være det beste for hele Finnmark, ikke bare for den samiske delen av befolkninga.

Så var det dette marsj-løftet, da. Det var kanskje en forsnakkelse? - Vi har hatt en disputt om hva som egentlig ble sagt, jeg mener at jeg sa at jeg skulle vandre over vidda dersom loven ikke ble vedtatt, men jeg har så mange autoritative kilder på at jeg mente at jeg skulle gå om vedtaket kom. Og nå er det for seint å vri seg unna, sier Storberget.

Mygg-landet

SLIK BLIR DET: Dette er eksempel på hva som venter Knut Storberget. I beste fall.
Foto: Torgeir Beck Lande, NRK
Denne sommeren har rapportene fra Sør-Norge vært mange og hjerteskjærende om hvor ille myggen er i år. Dette er ingen målestokk for hva Storberget kommer til å møte på sin ferd fra Karasjok til Kautokeino. Til og med insektsforskere på feltarbeid har vært rystet over det de har møtt på den strekningen Storberget skal vandre. Trøsten er at Storberget kanskje kan få med seg litt multebær på turen. Da må han bare huske at den skal fortæres på stedet og kan ikke tas med sørover. Slik er loven, vel og merke den loven som gjelder nå.

Bakgrunn: Dette er Finnmarksloven (04.04.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM FINNMARKSLOVEN

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no