skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Stolte ikke på folk i Finnmark

De mange samene, kvenene og kommunistene i Finnmark ville neppe slåss dersom russerne gikk til angrep. Det trodde i alle fall ikke forsvarsledelsen.

Publisert 11.11.2004 16:52.
Av Knut-Sverre Horn

Men planene om å svi av hele fylket på nytt ved en eventuell russisk invasjon vekker bestyrtelse blant dem som opplevde tyskerne brenning høsten 1944.

- Dette er et svik mot Finnmarks befolkning, sier vadsøværingen Arne Andreassen om opplysningene som i dag ble lagt fram av forsker Kjetil Skogrand ved Institutt for Forsvarsstudier.

I boka kommer det frem at forsvarsledelsen og regjeringen i 1951 planla å evakuere og brenne ned Finnmark ved en eventuell krig mot Sovjetunionen.

Andreassen, som selv opplevde den brente jords taktikk under krigen, synes opplysningene er rystende.

Mistillit

Forfatter og NRK-medarbeider Morten Jentoft, som har skrevet flere bøker om Finnmark under den kalde krigen, sier planene viser forakt for et helt fylke.

Han mener planene viser at norske myndigheter så på finnmarkingen som upålitelige:

Morten Jentoft

– Det var mange kommunister i Finnmark. Sovjetunionen hadde stor sympati etter at de hadde frigjort Øst-Finnmark i 1944. I tillegg var man skeptisk til den etnisk sammensetningen, med en stor andel samiske og finskættede innbyggere. Derfor hadde de ikke tillit til at befolkningen ville være villige til å slåss mot en inntrenger. Derfor kunne man legge så drastiske planer som å tvangsevakuere hele befolkningen og svi av hele lendsdelen. Det interessante med dette er at slike holdniger kunne komme helt opp på regjeringsplan, sier Jentoft.

Skulle til Grong

Kjetil Skogrands avsløringer har gjort at brikkene falt litt på plass for lokalhistoriker Nils Henry Johansen i Sør-Varanger. Han har sett kriseplanen for Finnmark fra en annen side:

– En formiddag i 1951 kom en person hjem til mine kone med et papir der det het at vi ved et angrep fra Sovjetunionen skulle avkueres til Grong i Trøndelag. Det bekrefter jo det forsvarsledelsen og den politiske ledelsen hadde i tankene når de ville brenne Finnmark på nytt, sier Johansen til NRK.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no